Slovenija
26 ogledov

Napovedi skromnejše, a kažejo na stabilen trg dela

Novice: Diskriminacija, za starejše delavce denarja ni - ljubljana 08.12.08 -  Trgovka, kruh, fot Saša Despot
Devet odstotkov delodajalcev za zadnje četrtletje letos napoveduje rast zaposlitvenih možnosti, sedem odstotkov pa napoveduej odpuščanja.

Glede na raziskavo, v katero je podjetje Mapower vključilo 621 delodajalcev iz 10 panog, več kot tri četrtine podjetij na področju zaposlovanja ne pričakuje bistvenih sprememb.

Zaposlitvene možnosti so na četrtletni ravni upadle za osem odstotnih točk, v letni primerjavi pa so se okrepile za dve odstotni točki. Podatki po posameznih gospodarskih panogah pa kažejo na pričakovano rast zaposlovanja v osmih od 10 sektorjev.

Optimisti v transportu, dobro kaže trgovini na debelo

Najbolj optimistični so v panogah transport, logistika in komunikacije, kjer napovedujejo za 12 odstokov več zaposlovanja. V zadnjem četrtletju se je v primerjavi s prejšnjim zaposlovanje okrepilo za štiri odstotne točke, v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani pa za tri odstotne točke. Dobro kaže tudi trgovini na debelo in drobno ter panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo.

Dvanajst odstotni padec zaposlovanja na drugi strani napovedujejo delodajalci v gostinstvu in hotelirstvu; na četrtletni ravni naj bi bilo zaposlenih kar za 38 odstotnih točk manj; podobne so razmere v javnem sektorju .

Na regionalni ravni delodajalci napovedujejo rast zaposlovanja v treh od štirih regij. Najmočnejši zaposlitveni utrip je pričakovati v osrednji Sloveniji.

 

Komentarjev 1
  • Bedanc 13:17 09.september 2014.

    Manpower? A ni to tisto "novodobno suženjstvo", agencije za iskanje dela v času krize , rastejo, kot gobice v gozdu.