Slovenija
57135 ogledov

Napovedi vremenoslovcev o divji noči so se uresničile, najhuje še prihaja

Neurje
1/3
D. J.
Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da lahko danes pričakujemo razvoj neviht močnejše narave. Ob nevihtah z nalivi bo verjetno tudi hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter zastajanje padavinske vode. Posamezni vodotoki lahko tudi poplavijo. Arso je zato za celotno državo izdala oranžno opozorilo.

V Regijskem centru za obveščanje Koper, na interventni številki za klic v sili 112, so samo sinoči do 21. ure obravnavali 27 dogodkov. Močno deževje je botrovalo porastu hudournikov. Voda je v Kastelcu zalivala stanovanjske hiše in dvorišča. V Bošamarinu je voda odnesla del cestišča, ki je povezan z mostom. Sanacija bo opravljena v petek. Kar nekaj težav je bilo tudi v Olmu in Šalari. Sprožilo se je tudi nekaj zemljine na vozišča, v Krkavčah se je porušil podporni zid. Sunek vetra pa je porušil drevo. Posledice so odpravljali gasilci Obalne gasilske zveze, poklicni gasilci, delavci komunale in cestnega podjetja.

Cesta Rakov Škocjan - Ravbarkomanda je zaradi podora kamini na cestišče delno prevozna. Cestišče sanira dežurna služba CPK Postojna.

Močan veter je na cesti Divača - Ribnica, občina Pivka, podrl drevo. Posredovali so gasilci PGD Košana in dežurna služba CPK Sežana. Cesta je bila zaradi sanacije neprevozna. Ponoči je bilo na tej relaciji še več vej na cesti.

neurje nevihta poplave Škofja Loka | Avtor: Profimedia Profimedia

Po podatkih Arsa bo večja verjetnost poplav ob vodotokih s povirji na območjih Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, Kamniško-Savinjskih Alp, Zasavja in Pohorja. V severovzhodni Sloveniji je namočenost tal že velika, kar bo pospešilo površinski odtok.

Kako se bo neurje gibalo po Sloveniji, si lahko ogledate na radarski sliki na tej povezavi. 

Jugozahodni veter bo prinesel tudi več vlage in energije za dolgotrajno proženje neviht, izključena ni niti toča, poleg nalivov pa bo prisoten nevihtni piš, poroča spletni portal neurje.si. Zaradi močne premočenosti tal obstaja tudi velika verjetnost proženja zemeljskih plazov, dodajajo.

neurje nevihta poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob ujmi avgusta lani. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija. Zlasti naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Dopoldne bodo naraščale večje reke, ki bodo povečini hitro dosegle velike pretoke, poroča Arso. Reka Drava se lahko v soboto ob povečanem dotoku iz Avstrije ter povečanih lokalnih dotokih razlije na običajnih poplavnih območjih. Sicer se bodo v soboto hidrološke razmere umirjale, še napovedujejo.

 

*Fotografije so simbolične.

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:39 31.maj 2024.

    Še prešnja sanacija ni bila narejena,pa že spet,ubogi ljudje,vem kako je ker smo bili pod vodo že 2 X