Slovenska živila so varna, pravijo na Vursu. Tam od 27. maja zaradi pojava novega nevarnega seva E. coli v Nemčiji poostreno nadzorujejo svežo zelenjavo.
Iz laboratorijev v Nemčiji so prejeli 160 od 196 odvzetih vzorcev, vsi pa so bili negativni.
Ob tem so dodali, da je nemški laboratorij potrdil rezultate analiz, da so bili surovi kalčki v odprtem pakiranju, najdeni pri eni od obolelih družin, okuženi z novim sevom bakterije E. coli. Okuženi kalčki iz obrata za pridelavo zelenjave v Spodnji Saški so bili sicer distribuirani izključno v Nemčiji.
V Nemčiji bistveno manj novih okužb
Po podatkih nemškega inštituta Robert Koch pa se je v Nemčiji število novih okužb z nevarnim sevom bakterije E. coli bistveno zmanjšalo.
Med okuženimi je 69 odstotkov žensk. Nemške oblasti so ob tem še sporočile, da ne morejo z gotovostjo potrditi, ali je manjše število novih okužb z nevarnim sevom bakterije E. coli posledica spremenjenih prehranjevalnih navad ali zmanjšanja vira okužb.