Slovenija
4125 ogledov

Nategnjeni! Kupovali parcele, jih plačali, nato pa ostali brez denarja in parcele

Denar, posel, dogovor Profimedia
Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo trinajstih kaznivih dejanj poslovnih goljufij (po 1. oz. 2. odstavku 228. člena KZ-1) in na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 56-letnega moškega z območja PU Koper, 43-letnega moškega z območja PU Maribor in gospodarsko družbo iz Maribora, ki jo je po pooblastilu vodil ovadeni 43-letni moški.

Kriminalisti so preiskavo začeli, ko je konec leta 2022 več oškodovancev, na različnih policijskih enotah po Sloveniji, pričelo prijavljati sume storitve kaznivih dejanj Poslovnih goljufij, ki jih je bila osumljena ista gospodarska družba iz Maribora, njene odgovorne osebe in 56-letni moški z območja PU Koper, so sporočili s tamkajšnje policijske uprave.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so v prvi polovici leta 2024 te prijave (nabralo se jih je trinajst) združili in jih enotno preiskovali. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Kopru. 

Ugotovljeno je bilo, da sta osumljenca v imenu mariborske družbe na spletu oglaševala prodajo več turističnih parcel v okolici Rovinja in v Ankaranu, na katerih naj bi bili v nadaljevanju postavljeni manjši montažni turistični objekti oz. počitniške hiše. Ko so se oškodovanci odzvali na oglase, so vstopili v kontakt s 56-letnikom z območja PU Koper, ki je kupce tudi vodil na oglede parcel v Rovinju in Ankaranu, so policisti še zapisali v sporočilu za javnost.

Po ogledu parcel so oškodovanci podpisali pogodbe o rezervaciji parcel ter ob podpisu 56-letniku v gotovini plačali varščino, v višini 5–10 odstotkov nakupne vrednosti parcel. V nadaljevanju so oškodovanci z mariborsko družbo sklepali predpogodbe o nakupu teh parcel ter na podlagi podpisanih pogodb na bančni račun mariborske družbe nakazali denar – kupnino.

Lastnikov parcel sploh nista poznala

Osumljenca sta vedela, da obveznosti do oškodovancev ne bosta mogla nikoli izpolniti, ker niti onadva niti mariborska družba niso bili oz. niso lastniki oglaševanih parcel v Rovinju in v Ankaranu. Kljub temu sta v imenu mariborske družbe tuje parcele ponujala v prodajo in s kupci sklepala pogodbe v imenu te družbe. Dejanskih lastnikov parcel sploh nista poznala ali se z njimi karkoli dogovorila, zato je bil tak posel neizvedljiv.

Kupce sta zavajala in spravljala v zmoto, da so mariborski družbi plačali kupnino ali del kupnine in jih s tem oškodovala za približno 250.000 evrov. Denar oškodovancem ni bil vrnjen.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije po 1. odstavku 228. člena KZ-1 je zagrožena kazen zapora do petih let, za kaznivo dejanje poslovne goljufije po 2. odstavku istega člena pa kazen zapora od enega do desetih let.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • Enzgg4 14:52 29.julij 2024.

    Tudi pri kockastih lahko vsakdo brez ovir na portalu Uređena zemlja preveri lastništvo nepremičnin v ZK. Vse kar rabi je številka katastrske enote. Jbg, nije žvaka za seljaka. Kdor sam nima pojma o teh stvareh, naj raje vzame odvetnika. Bo ceneje.

  • manja53 14:50 29.julij 2024.

    Zagrožena kazen? Kaj je to? Mene osebno zanima, koliko goljufov so že kaznovali, beri zaprli, in če, kolikim so ti goljufi dokazano škodo vrnili? Nobenemu, kajti, če bi, bi naslednji goljufi temeljito razmislili o goljufiji. Sicer pa, predno greš v ...prikaži večv nakup, poglej v Zemljiško knjigo!!!??? Tudi to mi je kar nekaj, da kupiš in ne preveriš..??

  • Naklonsky 14:15 29.julij 2024.

    Človeška naivnost res ne pozna meja..