Slovenija
9642 ogledov

Ne, ni potegavščina: Na Rogli je sneg, na Vršiču kot sredi najhujše zime

sneg
Padec temperatur je prinesel prvi sneg na višje ležečih predelih po Sloveniji.

Na Vršiču je zapadlo kar 32 cm snega. Snežilo je tudi drugod v visokogorju, kjer je zapadlo do 10 cm snega. Po podatkih Arsovih samodejnih postaj je na Zelenici 23 cm snega, na Pavličevem sedlu 19 cm, na Uršlji gori 11 cm, na Rogli 10 cm in na Voglu 8 cm. V gorah priha močan severnik, ki se bo po napovedih še krepil.

Še pred nekaj dnevi se je Rogla kopala v soncu, danes o poletju ni ne duha ne sluha, sneg je pokrajino povsem prekril.

Na cesti čez prelaz Vršič je obvezna zimska oprema, priporoča se tudi uporaba verig. Zaradi snega se uporaba zimske opreme priporoča tudi čez prelaza Jezerski vrh in Pavličevo sedlo. Cesta na Mangart je zaprta.

𝗗𝗲𝘇̌ 𝗯𝗼 𝗼𝗱 𝘇𝗮𝗵𝗼𝗱𝗮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗼𝗽𝗻𝗼 𝗽𝗼𝗻𝗲𝗵𝗮𝗹 Objavljeno: 13. september ob 10.00 💦 Jakost padavin se je ponoči zmanjšala, do jutra...

Posted by ARSO vreme on Friday 13 September 2024

Dežurni meteorolog Andrej Velkavrh poudarja, da sneženje v visokogorju ni nič posebnega, saj do tega včasih pride tudi že avgusta. Je pa res, da so tokratne snežinke v nekoliko nižjih legah vseeno neobičajne. 

Temperature so po njegovih besedah na kratek rok morda res podpovprečne, a do odklonov v eno ali drugo smer vselej prihaja. Vse to po njegovem še ne pomeni, da letos ne bi mogli več dočakati toplega obdobja s temperaturami tudi do 25 stopinj, saj se to po izkušnjah zadnjih nekaj let lahko zgodi tudi še oktobra. "Nekaj dni bo zdaj še hladno, potem pa bo spet topleje," je še dejal Velkavrh.             

višina snežne odeje | Avtor: ARSO ARSO

Prvi sneg je medtem zapadel tudi v drugih alpskih državah. O njem poročajo z Bavarske, kjer naj bi ga zlasti v južnem delu v prihodnjih dneh na nadmorski višini nad 1500 metrov zapadlo celo do 50 centimetrov.

Avstrijski mediji prav tako poročajo o številnih težavah, ki sta jih na cestah povzročila močan dež in sneženje. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je zaradi tega zaprtih več cest na območju Salzburga, prav tako je še vedno prekinjen železniški promet med Bad Hofgasteinom in Bad Gasteinom, medtem ko na ostalih progah na tem območju prihaja do zamud.

Občasno bo še padalo

V prihodnjih dneh nas čaka precej oblačno vreme z občasnimi padavinami, saj bo nad našimi kraji vztrajal ciklon. Kako se bo ciklon gibal preko Slovenije, lahko spremljate na radarski sliki.

Še vedno velja, da je na cestah potrebna v teh dneh dodatna previdnost. Na določenih odsekih se lahko na vozišču nahaja večja količina vode, zato je treba vožnjo prilagoditi razmeram na cesti. Preberite si nekaj nasvetov, kako voziti v takih razmerah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:38 13.september 2024.

    Še dobr da imamo globalno segrevanje,drugače ga bi bilo pol metra,jao

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:09 13.september 2024.

    Temperatura marsikaj pove, pobelilo domala celotno visokogorje, od Julijcev, Karavank, Savinjskih Alp, tudi višje ležeče dele Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja in Pohorja... Nekje ga je padlo malce več, drugje spet le toliko, da je le malce pobelilo... Tako na pamet ...prikaži več bi rekel, da se je snežna meja gibala nekje okoli 1500 m naprej!?

  • Toma 10:37 13.september 2024.

    Novi rekord: iz poletja v zimo v dveh dneh!