Slovenija
49 ogledov

“Ne obljubljam nebes”

Janez Ujčič. Urednik, direktor in kandidat stranke DeSUS za župana.

Ali bi poročali istospolno usmerjene pare, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Da, ker spoštujem pravno državo in sprejete zakone.

Za kakšno davčno stopnjo nepremičnin se boste zavzemali v Mariboru, če boste župan?
Za takšno stopnjo, kot je zdajšnje nadomestilo za stavbno zemljišče – torej nizko.
 

Kateri sedež državne institucije bi si prizadevali pripeljati v Maribor?

Iz Kanglerjeve koalicije
Janez Ujčič. Rojen je leta 1945, je generalni direktor in odgovorni urednik regionalne televizije RTS, v županski boj pa se podaja prvič. Tokrat za stranko DeSUS, na prejšnjih volitvah je bil nosilec Mariborske liste. V iztekajočem se mandatu je bil Ujčič kot samostojni mestni svetnik del koalicije župana Franca Kanglerja.

Absolutno bi to lahko bila sedež podjetniškega razvoja, kar bi bilo nekaj novega, in sedež Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Če se država končno enkrat opredeli za policentrični razvoj, potem bi vsaj ta dva sedeža morala biti v Mariboru. Mi moramo v vladi poiskati vedno novega partnerja, da bomo dobili nove projekte. Bojevati se moramo, ne pa da rečemo “ta vlada je najslabša, kaj smo jih imeli” prvi dan te vlade. Ko to izrečeš, ne dobiš samo ti zaušnice, ampak jo dobi cel Maribor.

Ali res kandidirate za županski stolček, ker ste s Kanglerjem dogovorjeni, da boste podžupan?
To ne drži. Moj cilj je povečati svetniško skupino stranke DeSUS in da bo drugi krog. Če bom v njem jaz, se bo takrat tekma šele začela.

Maribor ima negativni naravni prirastek. Kaj konkretno nameravate spremeniti?
Skupaj z mestnim svetom bi za od 20 do 30 odstotkov znižal stroške pri plačilu otroškega vrtca. V novih projektih z novimi delovnimi mesti bi vplival na lastnike, da bi materam tudi po uradnem delu porodniškega dopusta omogočili delovni čas, prilagojen njihovim potrebam.

Če boste župan, boste poskušali razveljaviti pogodbo in zdajšnje načrte o Ceumu?
Ta projekt, ki mu je režiser Tomaž Pandur idejni oče, sem podprl, ampak ne za tako ceno. Tu mora biti koprodukcija s SNG Maribor; če tega ne bo, bo eno gledališče crknilo.

Drugi kandidati vam očitajo, da imate v kampanji prednost, ker ste lastnik regionalne televizije.
Sem verjetno edini solastnik medija in direktor, ki se je do zdaj v vseh kampanjah izločil. Odstopil sem kot direktor in odgovorni urednik, nihče od naših novinarjev tudi ne bo vodil soočenj.

Kakšen rezultat pričakujete?
Vsi kandidati računamo na drugi krog. Danes lahko vsi obljubljajo nebesa. Jaz ne morem obljubiti deset tisoč delovnih mest in za polovico nižje položnice. Tisti, ki to obljublja, laže. Na to nasedajo tisti, ki so na robu eksistenčnega minimuma, vendar to ni realno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.