Slovenija
17 ogledov

Nepovezani o sodelovanju s koalicijo

Za sodelovanje s koalicijo je najmanj navdušen Magajna. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Nepovezani poslanci bodo razpravljali tudi o tem, ali naj se pogajajo za formalno sodelovanje s koalicijo. Med tremi poslanci pri tem najbolj okleva Andrej Magajna.

Vlada je v luči razhajanj s koalicijsko partnerico DeSUS nepovezane poslance že povabila k formalnemu sodelovanju. Za slednje se je javno zavzela tudi Zares, ki je do delovanja DeSUS-a v koaliciji najbolj kritična.

Toda nepovezani poslanci so neenotni glede tega, ali je njihovo formalno sodelovanje s koalicijo glede na naravo poslanske skupine sploh mogoče. Franc Žnidaršič sicer ocenjuje, da lahko dogovor o sodelovanju s koalicijo sprejmejo kot poslanska skupina v celoti, sicer pa bi bil nesmisel biti poslanska skupina, "znotraj katere bo vedno popolno razhajanje glede podpore ali nepodpore koaliciji".

Magajna meni drugače. Poslovnik po njegovih besedah določa, da imajo poslanci, ki so se razšli s svojimi strankami, pravico povezati se v poslansko skupino, ki prejema tudi ustrezno podporo. Taka poslanska skupina se ne more v celoti vsebinsko vezati na koalicijo ali kogar koli drugega ter mora glede na svoj status ostati odprta in pluralna, je Magajna dejal za STA.

Izjavo Žnidaršiča, da sodelovanje poslanske skupine, katere del bi bil v koaliciji, del pa v opoziciji, ni smiselno, pa Magajna ocenjuje kot nerazumevanje statusa te poslanske skupine.

Meni še, da se bodo poenotili, saj "jim je v interesu, da ostanejo skupaj", zlasti zaradi uživanja ustrezne podpore v DZ. To je bil tudi osnovni motiv njihove povezave v poslansko skupino, je še pojasnil Magajna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.