Nepravilno ali pomanjkljivo je označenih kar 75 odstotkov obarjenih klobas. Med hrenovkami iz rdečega mesa si to ime zasluži le ena.
Precenimo cene
|
V novembrskem 14-dnevnem opazovanem obdobju projekta Precenimo cene se je podražilo šest odstotkov prehranskih izdelkov pod lupo ZPS, 84 odstotkov pa jih je ostalo na isti ravni. |
|
|
Kljub temu, da hrenovke ustrezajo pravilniku po zahtevani količini maščob in beljakovin, pa je pri njihovi uporabi potrebna previdnost, saj vsebujejo veliko aditivov. Predsednica ZPS Breda Kutin je opozorila na ceno hrenovk: najdražja hrenovka je bila skoraj trikrat dražja od najcenejše, pri vsebnosti sestavin pa ni veliko razlik.
Kaj je hrenovka
Pravilnik določa, da se hrenovka lahko imenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 75 odstotkov mesnega testa iz govejega in svinjskega mesa in največ 25 odstotkov slanine. V mesnem testu mora biti najmanj 25 odstotkov svinjine. Izdelek mora vsebovati najmanj 8 odstotkov mišičnih beljakovin (brez beljakovin veziva) in največ 30 odstotkov maščob. Hrenovko se lahko proizvaja tudi iz mesa drugih vrst živali, vendar se mora v imenu navesti vrsto živali, iz katere je meso. Hrenovka ne sme vsebovati beljakovin nemesnega izvora ali škroba.
Perutninska hrenovka se lahko poimenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov mesnega testa in največ 20 odstotkov maščob. V nadevu so lahko dodatne sestavine, ki so razvidne iz imena izdelka. Perutninsko hrenovko se lahko proizvaja iz različnih vrst perutninskega mesa, vendar se mora v imenu navesti vrsto perutnine, iz katere je meso, če je tega več kot 50 odstotkov (na primer: purja hrenovka, piščančja hrenovka in tako dalje).