Slovenija
36 ogledov

Nepravilno označene hrenovke

hrenovka1_istock191208 Žurnal24 main
Nepravilno ali pomanjkljivo je označenih kar 75 odstotkov obarjenih klobas. Med hrenovkami iz rdečega mesa si to ime zasluži le ena.
 

Precenimo cene

V novembrskem 14-dnevnem opazovanem obdobju projekta Precenimo cene se je podražilo šest odstotkov prehranskih izdelkov pod lupo ZPS, 84 odstotkov pa jih je ostalo na isti ravni.

Zveza potrošnikov Slovenije je v analizi 14 vzorcev obarjenih klobas ugotovila, da zahtevam pravilnikov o količini maščob in beljakovin, mišičnih beljakovin in beljakovin vezivnega tkiva ustrezajo vsi izdelki, neskladje pa so ugotovili pri hrenovkah, ki vsebujejo nemesne beljakovine oziroma škrob. Ugotovili so polno nedoslednosti pri deklariranju izdelkov, saj jih je bilo nepravilno ali pomanjkljivo označenih kar enajst od štirinajstih, kar predstavlja več kot 75 odstotkov neustrezno deklariranih izdelkov. Med hrenovkami iz rdečega mesa si glede na ugotovitve ZPS ime hrenovka zasluži le ena. " Izmed 12 vzorčenih hrenovk iz rdečega mesa je bila le ena brez dodanih nemesnih beljakovin in to je ta, ki se lahko poimenuje hrenovka (proizvajalec Pomurka), " je pojasnila strokovnjakinja za prehrano Marjana Peterman .


Za povečavo tabele kliknite na sliko. © Istockphoto, ZPS

 
Trije vzorci predpakiranih obarjenih klobas so pravilno poimenovani z nazivom 'hot dog', prav tako pravilno sta bila poimenovana oba vzorca perutninskih hrenovk, vendar en vzorec (puranje hrenovke, Pivka) ni imel popolne deklaracije.

Kljub temu, da hrenovke ustrezajo pravilniku po zahtevani količini maščob in beljakovin, pa je pri njihovi uporabi potrebna previdnost, saj vsebujejo veliko aditivov. Predsednica ZPS Breda Kutin je opozorila na ceno hrenovk: najdražja hrenovka je bila skoraj trikrat dražja od najcenejše, pri vsebnosti sestavin pa ni veliko razlik.

Kaj je hrenovka
Pravilnik določa, da se hrenovka lahko imenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 75 odstotkov mesnega testa iz govejega in svinjskega mesa in največ 25 odstotkov slanine. V mesnem testu mora biti najmanj 25 odstotkov svinjine. Izdelek mora vsebovati najmanj 8 odstotkov mišičnih beljakovin (brez beljakovin veziva) in največ 30 odstotkov maščob. Hrenovko se lahko proizvaja tudi iz mesa drugih vrst živali, vendar se mora v imenu navesti vrsto živali, iz katere je meso. Hrenovka ne sme vsebovati beljakovin nemesnega izvora ali škroba.

Perutninska hrenovka se lahko poimenuje izdelek, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov mesnega testa in največ 20 odstotkov maščob. V nadevu so lahko dodatne sestavine, ki so razvidne iz imena izdelka. Perutninsko hrenovko se lahko proizvaja iz različnih vrst perutninskega mesa, vendar se mora v imenu navesti vrsto perutnine, iz katere je meso, če je tega več kot 50 odstotkov (na primer: purja hrenovka, piščančja hrenovka in tako dalje).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.