Slovenija
24 ogledov

Nepravilnosti na kranjskem sodišču

"Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri refe Žurnal24 main
Računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri poslovanju Okrožnega sodišča v Kranju v letu 2009. Sodišče zadeve še ne more komentirati.

Okrožno sodišče v Kranju je po ugotovitvah računskega sodišča poslovalo v neskladju s predpisi. Med drugim v objavah prostih delovnih mest ni objavilo vseh oziroma enakih pogojev, kot jih določa sistemizacija, in je zaposlenim na novih delovnih mestih omogočilo ohranitev števila plačnih razredov napredovanj, čeprav delovna mesta niso istovrstna oziroma sorodna.

Zaposleno je sodišče pred razporeditvijo na uradniško delovno mesto imenovalo v naziv brez odločbe in z zaposlenimi sklenilo pisni dogovor o opravljanju dela v povečanem obsegu šele med opravljanjem dela ter sprejelo sklepe o povečanem obsegu dela in plačilu delovne uspešnosti za daljše obdobje.

Nepravilnosti tudi pri plačilih

Revizorji so ugotovili, da so bila nekatera plačila izvedena brez ustreznih pravnih podlag. Poleg tega so bile sklenjene pogodbe, ki niso bile v skladu s ponudbo oziroma razpisno dokumentacijo. Zaradi nižje ocenjene vrednosti naročil pa se je sodišče izognilo postopku zbiranja ponudb po predhodni objavi ali kateremkoli drugem postopku v skladu s predpisi o javnem naročanju.

Okrožno sodišče je tudi izplačevalo nagrade in poravnavalo stroške sodnim izvedencem, tolmačem in odvetnikom po preteku zakonitih plačilnih rokov ter porabilo sredstva za namene, ki niso bili nujni za delovanje okrožnega sodišča, še ugotavlja računsko sodišče.

Med drugim je kranjsko sodišče sklenilo tudi dogovor o izobraževanju, v katerem je določilo, da mora zaposlena po končanem izobraževanju ostati v delovnem razmerju krajši čas, kot je določeno v zakonu o javnih uslužbencih.

Zahtevajo odzivno poročilo

Računsko sodišče od okrožnega zahteva odzivno poročilo, saj med izvajanjem revizije niso bile odpravljene vse nepravilnosti. V poročilu morajo biti izkazane nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač javnima uslužbenkama v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, je zapisano v revizijskem poročilu.

Za zdaj brez komentarja

Mnenje so v Kranju prejeli šele danes, tako da ga še ne morejo komentirati. Na očitke bodo predvidoma odgovorili v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.