Slovenija
10409 ogledov

Neuradno: Glede Ursule von der Leyen že vse odločeno

Ursula von der Leyen in Volodomir Zelenski Profimedia
Ursula von der Leyen, ki se je še včeraj ves dan sestajala in lobirala pri poslancih Evropskega parlamenta, ima po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah zagotovljeno večino glasov, potrebnih za ponovno vodenje Evropske komisije. Med slovenskimi poslanci ji je podporo javno napovedal le en.

Viri v Evropskem parlamentu ocenjujejo, da si je Ursula von der Leyen med poslanci Evropskega parlamenta zagotovila zadostno večino in bo v najslabšem primeru prejela 363 glasov, ki jih bodo zagotovili člani neformalne koalicije EPP, S&D ter Renew, ki ima skupno 401 glas. Za potrditev potrebuje 361 glasov. 

Tudi glasovi ECR in Zelenih?

Poleg tega je pričakovati, da bo von der Leyen prejela tudi del glasov skrajno desnih konzervatistov in reformistov ECR, kjer naj bi zanjo glasovali predvsem poslanci Bratov Italije italijanske premierke Giorge Meloni, ki jih je 24. Bratje Italije so zadovoljni, ker so kljub pomislekom in pozivom o uvedbi cordon sanitare tudi na ECR dobili podpredsedniško mesto v Evropskem parlamentu. Za von der Leyen naj bi glasoval tudi del Zelenih. Tako bi lahko dobila čez 400 glasov, kar je bistveno več od devetih glasov večine, ki jih je dobila na volitvah v prejšnjem mandatu. 

Tonin: Presenečenja ne bo

"Pričakujem, da bo Usula von der Leyen izvoljena, lahko pa varira od zelo gladke izvolitve do zele tesne," pravi Matej Tonin NSi, ki je edini med devetimi slovenskimi poslanci jasno napovedal podporo von der Leyenovi. "Tisti, ki iščejo svetnika, so vedno znova razočarani," pravi Tonin, ki ocenjuje, da von der Leyen ni idealna kandidatka, da pa je tista, ki lahko dobi absolutno večino, kar kakšnemu drugemu bolj konservativnemu ali progresivnemu kandidatu ne bi uspelo. "Zelenemu prehodu se ni odpovedala, potreben pa je dogovor z industrijo, njen odnos do Palestine pa je treba postaviti v kontekst, da je Nemka. Če nam bo spodletelo, bo EU zapadla v kaos iskanja novega voditelja," pravi Tonin.

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Joveva: Na štiri oči

Poslanka Irena Joveva (GS), podpredsednica politične skupine Renew, se je v torek s kandidatko sestala na štiri oči, ko ji je von der Leyen dodatno razjasnila svoja stališča do Palestine pa tudi do sodelovanja s skrajno desnimi nacionalnimi delegacijami, transparentnosti in širitve pristojnosti EU na področje zdravja. "Glede končne odločitve bom počakala na njen nagovor pred volitvami," je napovedala Joveva. 

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Šarec: Glasovanje je tajno!

Marjan Šarec (GS) pravi, da ima iz časov, ko je bil med sestavljanjem prejšnje komisije predsednik vlade in kasneje obrambni minister v času poplav, z von der Leyen dobre izkušnje. "Vedno, ko o nekom glasuješ in si predstavljaš, da ne bo izvoljen, se je treba vprašati, kakšna je alternativa," poudarja Šarec. Kako bo glasoval, ni želel napovedati. "Glasovanje je tajno!" pravi Šarec. Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob kandidatko von der Leyen podpira.  

obisk Ursule von der Leyen v Sloveniji po poplavah Marjan Šarec | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Prebilič: Neizvolitev ne pomeni nobene krize

Vladimir Prebilič medtem meni, da se ne bi smeli vdati prepričanju, da je alternativa lahko slabša. Pri Zelenih je podpori von der Leyen naklonjen predvsem nemški del poslancev, torej polovica politične skupine, ki sicer šteje 53 poslancev. Prebilič kandidatke ne bo podprl. "Ustvarja se prepričanje, da bi njena neizvolitev pahnila Evropsko unijo v globoko krizo. Soočeni smo bili tudi z nežnimi pritiski, da moramo glasovati za, ker v ZDA na oblast prihaja Trump.Ta analogija in povezave so pretirane," pravi Prebilič. 

Vladimir Prebilič | Avtor: Anže Petkovšek Vladimir Prebilič, kandidat za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

Nemec ji zameri tudi nejasnosti glede cepiv

Matjaž Nemec je že pred časom sporočil, da von der Leyen ne bo podprl. Med obiskom kandidatke v njegovi politični skupini S&D ni dobil zadovoljivih odgovorov, nezadovoljen pa je tudi z njenim delom v prejšnjem mandatu. "V njenih odgovorih ni mogoče najti tistih vrednot, ki jih iščemo in zagovarjamo v Evropski uniji, ni utelelešenje tega, kar bi morala zagovarjati Evropska unija, ampak nekih drugih interesov, da se ne spuščam k nejasnostim, kar se tiče cepiv," pravi Nemec, ki pričakuje tesen izid. 

Sodišče Evropske unije je včeraj odločilo, da Evropska komisija javnosti ni omogočila dovolj informacij o pogodbah za nabavo cepiv proti covidu-19. Skupina evroposlancev je zahtevala razkritje informacij glede cepiva, sodišče jim je delno ugodilo. Med drugim so v javnem interesu informacije o določbah o odškodninski odgovornosti proizvajalcev v primeru napak na cepivih. Komisija po oceni sodišča ni dovolj razložila, kako bi dostop do določb o donacijah in nadaljnji prodaji cepiv ogrozil poslovne interese podjetij. Sodišče meni tudi, da je v javnem interesu razkritje določenih osebnih podatkov posameznikov, ki so sodelovali v pogajalski ekipi komisije za nabavo cepiv. Tako bi se namreč lahko javnost prepričala, da pogajalci niso bili v konfliktu interesov.

soočenje predstavnikov parlamentarnih strank | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako bo glasoval SDS?

Poslanka SDS Zala Tomašič je v torek za STA dejala, da ni skrivnost, da so bili v SDS v iztekajočem se mandatu Evropske komisije kritični do von der Leyen, na kongresu EPP pred evropskimi volitvami je niso podprli za vodilno kandidatko EPP, podprli je ne bodo niti na četrtkovem tajnem glasovanju, je napovedala.

Zala Tomašič | Avtor: YouTube YouTube

Grims je soliral

A če je ob destvu, da je glasovanje tajno, možno sklepati po glasovanju glede resolucije o Ukrajini, ne bo tako. Novi poslanci so potrdili podporo Ukrajini in pozvali članice EU k povečanju vojaške pomoči, hkrati pa obsodili ravnajnje madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je kot premier predsedujoče države Svetu EU samorazglasil mirovno misijo in med drugim obiskal Moskvo. Podpora resoluciji, ki obsoja Orbana, naj bi nakazovala tudi podporo von der Leyen. Resolucijo je podprlo osem slovenskih poslancev, med njimi poslanci SDS Zala Tomašič, Romana Tomc in Milan Zver. Branko Grims se je vzdržal. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar lopov
    lopov 09:11 18.julij 2024.

    GLASOVANJE JR TAJNO A REZULTAT SE VR PRED GLASOVANJEM... LEVIČARSKA TAKTIKA VOLITVE..

  • Avatar Minovak
    Minovak 08:38 18.julij 2024.

    Nevarnejša od napačne teorije je prava teorija v napačnih rokah. (Gabriel Laub)

  • Nevica 08:12 18.julij 2024.

    Aja, pa še to. Golob podpria von der Leyenovo, ker korupcija podpira korupcijo. Saj veste, vrana vrani ne izkoplje oči...