Slovenija
23719 ogledov

Vrag je vzel šalo: V sredo in četrtek hudourniške poplave, tu bo najhuje

vreme neurje nevihte
1/2
neurje.si
Sredina in četrtkova vremenske razmere bodo omogočale dolgotrajno obnavljanje neviht z nalivi iz smeri Tržaškega zaliva proti Goriški, Gorenjski in deloma Koroški regiji, vse dokler ciklon ne bo potoval proti vzhodu - takrat se bo glavnina preselila na vzhod in severovzhod Slovenije, napovedujejo vremenoslovci portala Neurje.

Zaradi pretoplega morja bo konvergenca nad zgoraj omenjenimi regijami vztrajala dlje časa kot običajno, kar lahko privede do zastajanja meteornih voda in hudourniških poplav. Prve nevihte z nalivi se bodo pričele pojavljati v jutrišnjem popoldnevu oziroma proti večeru. V noči na četrtek in proti jutru se bodo padavine okrepile in razširile nad večji del države.

V povprečju lahko pričakujemo, da bo v šestih urah zapadlo 30 litrov dežja na uro, kar je velika količina v relativno kratkem obdobju.

dež deževje nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina vodotokov je v srednjih pretokih, kar pomeni, da lahko ob omenjenih nalivih močno narastejo, nekatere reke pa tudi poplavijo. Ljudi pozivajo, naj spremljajo navodila agencije za okolje, ki bo jutri oziroma v četrtek zelo verjetno izdala ustrezna opozorila.

Razmere so sicer še precej negotove, pravijo vremenoslovci portala Neurje: "Že nekaj zadnjih zagonov se nakazuje na potencialno nevarno situacijo - še hujšo kot ob preteklih nalivih. Če bo ciklonsko območje potovalo hitreje, kot prikazujejo modeli, bo razpršenost padavin precej drugačna, kot jo objavljamo sedaj."

Skupna višina padavin do petka 💦 Preverite lahko preko povezave: https://neurje.si/wrf-arw-slovenija/ Sredina in...

Posted by Neurje.si on Tuesday 10 September 2024
Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:12 10.september 2024.

    Če že kaj, potem naj vrag vzame te vaše naslove s tenzijo vnašanja panike med ljudi, ki so s tovrstnimi naravnimi nesrečami že itak bili dovolj prizadeti!

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:13 10.september 2024.

    Sicer pa tole precej dobro napove, brez napihovanja in paničarjenja https://www.ventusky.com/?p=45.29;12.79;6&l=rain-1h

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 16:11 10.september 2024.

    Ja, prvih 14 litrov bo odločilnih...