Slovenija
386 ogledov

Ni zadržka, da se cepljeni prebolevniki ne bi cepili

covid-19 cepivo injekcija Profimedia
Dokler je krožila različica delta, je bila prebolevnost pomemben dejavnik. Omikron je to postavil na glavo.

Po nekaterih podatkih je zaščita prebolevnikov pred omikronom zgolj 19-odstotna. "Pri omikronu je zaščita pri prebolevnikih slabša. Težko je reči, kaj to pomeni za dvakrat cepljene, ki so tudi prebolevniki, zagotovo pa so slabše zaščiteni proti različici omikron. Pomembno je, kdaj so zboleli in kdaj so bili cepljeni. Če so preboleli v letu 2020, cepljeni pa bili spomladi letos, potem je minilo že toliko časa, da bi vsaj za starejše svetovala poživitveni odmerek," pravi dr. Bojana Beović

Beovićeva pravi, da je drugače, če je do okužbe prišlo ravnokar ali pa če je bilo cepljenje opravljeno pred kratkim. Iz različnih raziskav, ki so bile večinoma opravljene v laboratorijih, lahko namreč domnevamo, da je zaščita pri njih še dovolj visoka. 

Vrstni red – najprej preboleli, nato cepljeni ali obratno – v tem primeru ni pomemben. Šteje se, da je posameznik prišel trikrat v stik z virusom. 

Tatjana Lejko Zupanc Covid-19 Zdravje Lejko Zupanc: "Če bodo oni dobro prišli skozi, bomo tudi mi."

Na vprašanje, ali se cepljeni prebolevniki lahko cepijo s poživitvenim odmerkom, je dejala: "Smejo se cepiti. Tretji odmerek nima kakšne kontraindikacije, da se ljudje, ki so preboleli in so cepljeni, ne bi smeli cepiti. Vprašanje je, koliko je to smiselno in pri kateri skupini je to bolj ali manj smiselno. Na vsaj način se lahko cepijo."

Glede tega, ali za tretji odmerek izbrati Moderno ali Pfizer, je dejala, da so razlike majhne in ne vemo, kakšne so v praksi. 

O tem, ali bo v Sloveniji treba cepiti tudi s četrtim odmerkom, je povedala, da se nekatere države na to že pripravljajo. "V Izraelu so začeli že cepiti, ker je pri njih bila populacija s tretjim odmerkom cepljena že julija. Obenem imajo v Izraelu že različico omikron, za kar je potrebna višja koncentracija protiteles," je pojasnila. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • pravičnik77 13:42 25.december 2021.

    kaj nas res imate za takšne ovce? samopašni koruptivni doktarji, zapret bi vas bilo treba!