Slovenija
35 ogledov

Nikogaršnji otroci

Na Obali bo brez varstva v javnih vrtcih ostalo 135 otrok. (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Varstvo. Pred vrati vrtcev na Obali bo ostalo vsaj 135 otrok. Skupnost vrtcev za stisko krivi občine, občine pa državo.

 

85 otrok bo v Kopru ostalo brez varstva, in to kljub desetim novim oddelkom v vrtcih.

Največ presežnih vlog je v Izoli in Kopru, medtem ko bodo v Piranu z odprtjem dveh novih oddelkov lahko sprejeli vse na novo vpisane otroke.

V Izoli je na čakalnem seznamu za sprejem 119 otrok. Z odprtjem štirih novih oddelkov bodo rešili stisko 56 mladih družin, okoli 50 otrok pa bo vseeno ostalo brez varstva. Mesečno subvencijo za zasebno varstvo otrok v višini sto evrov so do zdaj odobrili petim upravičencem.

Čeprav se z novim šolskim letom na območju koprske občine odpira deset novih oddelkov, bo zunaj vrtcev ostalo 85 otrok. Število presežnih vlog je bilo sicer skoraj dvakrat večje zaradi vpisov v več vrtcev hkrati.

Na račun kakovosti
"Občine težave rešujejo največkrat tako, da s političnimi pritiski dosežejo zmanjšanje standardov, ki le začasno rešujejo večje povpraševanje in znižujejo stroške," pove Božena Bratuž iz Skupnosti vrtcev Slovenije.

"V praksi je to tako, da občine ministrstvo zaprosijo za začasno dovoljenje, da se kvadratura, predpisana z zakonom (zdaj znaša tri kvadratne metre na otroka), zmanjša. Čeprav je obvezna predložitev investicijskega programa, ta velikokrat ostane le na papirju, kot volilna obljuba," razlaga.

Kam z boom generacijo?
Milan Žlogar z izolske občine meni, da je takšno stanje odraz politike države, ki ni poskrbela zato, da bi občine imele znane pogoje vzgoje in izobraževanja. "Minister Lukšič trdi, da so storili vse, in s prstom kaže na občine. Resnica pa je ravno obratna," pove in dodaja: "Sprašujem ministrstvo, ki ima aplikacijo Sokol za spremljanje vseh demografskih podatkov, ali že ve, kam bo ta boom generacija šla v osnovne in v srednje šole?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.