Slovenija
33 ogledov

NKBM padla zaradi države

Količnik temeljnega kapitala (Tier I) na konsolidirani osnovi je ob koncu prvega Žurnal24 main
Mednarodna bonitetna agencija Fitch je NKBM-ju znižala bonitetno oceno dolgoročnega tveganja z A- na BBB+. Razlog naj bi bil med drugim tudi vmešavanje AUKN-ja v dokapitalizacijo.

Oceno za kratkoročno tveganje je banka sicer ohranila pri F2, prav tako ostaja stabilna ocena prihodnjih obetov, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Nove kreditne banke Maribor in poudarili, da z znižanjem bonitetne ocene ne kršijo zavez po kreditnih pogodbah.

"Čeprav je Fitch upošteval, da je država ohranila svoj približno 51-odstotni lastniški delež v NKBM, je pri znižanju ocene upošteval nasprotujoče si uradne izjave glede ohranitve državnega deleža v banki, ki so bile podane med postopkom dokapitalizacije, kot tudi odsotnost jasne strategije vlade glede prihodnje lastniške strukture NKBM," so zapisali v NKBM-ju.

Nizka kapitalska ustreznost
Po mnenju bonitetne agencije je glede na relativno visok znesek nezavarovanih slabih posojil in izpostavljenost do problematičnih sektorjev gradbeništva in nepremičninske dejavnosti ter do finančnih holdingov kapitalska ustreznost banke še vedno nizka. Stopnja notranje rasti kapitala banke je ob upoštevanju zmernega dobička pred oslabitvami in rezervacijami, visokih odhodkov za oslabitve posojil in skromnega povpraševanja po novih posojilih gospodarstva prav tako nizka.

Ustrezna le likvidnostna rezerva
Likvidnostna rezerva NKBM-ja ostaja glede na njene potrebe po refinanciranju v letošnjem letu ustrezna. Ob koncu prvega trimesečja je ta rezerva znašala skupno 760 milijonov evrov in je bila po pojasnilih banke sestavljena v glavnem iz sredstev, ki niso obremenjena in so primerna za refinanciranje pri Evropski centralni banki.

Skupni znesek najetih posojil, ki zapade v odplačilo do konca leta in je sestavljen iz posojil, najetih na tujih finančnih trgih, in obveznosti do ministrstva za finance ter Banke Slovenije, znaša približno 550 milijonov evrov. Večina tega zneska zapade v odplačilo v maju in juniju (približno 280 milijonov evrov) ter novembru in decembru (približno 215 milijonov evrov), so še navedli v NKBM-ju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.