Slovenija
27 ogledov

NLB se je odločila, da odstavi Kraljevo

NLB Pixsell
Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) se je odločila odstaviti predsednico uprave hrvaške hčerinske družbe Optima Leasing Ano Kralj.

Ane Kralj še niso formalno odstavili, je pa od NLB Leasinga dobila obvestilo o tem, da jo bodo odstavili po tem, ko bodo imenovali nov nadzorni svet Optima Leasinga, poroča Večernji list.

Kot pojasnjujejo, so razlogi za odstavitev Kraljeve spor Optima Leasinga z lastnikom Spectator skupine Goranom Crnčevićem in porazni rezultati poslovanja družbe, ki se je na Hrvaškem ukvarjala z nepremičninskim kreditiranjem, čeprav so bila vrata hrvaškega bančnega trga za vstop NLB trdno zaklenjena.

Crnčević je bil solastnik Optima Leasinga ter je s tožbo zahteval 157 milijonov evrov odškodnine, potem ko je Optima Leasing blokirala eno od njegovih podjetjih. Crnčević je trdil, da je Kraljeva to storila zato, da bi prikrila nezakonito poslovanje Optima Leasinga, na katerega je opozoril, ko je bil član nadzornega odbora Optima Leasinga, spominja časnik.

Dodaja, da je interna revizija ugotovila, da ima Optima Leasing celo 50 milijonov evrov slabih naložb, ki jih ni moč izterjati. Revizorji so namreč ugotovili, da polovice naložb ne bodo mogli izterjati, ker niso bile ustrezno zavarovane.

Že mesec brez nadzornega sveta

Optima Leasing je od decembra lani brez nadzornega sveta, člani pa so se v zadnjem času menjavali kot po tekočem traku – ali so odstopili ali so jih odstavili, poroča časnik. "Nevenka Artić Banovac nam je dejala, da je odstopila zaradi netransparentnosti poslovanja, ker v nadzornem svetu niso dobili vseh informacij, ter zaradi tega, ker je ugotovila nezakonitosti v poslovanju," še piše v Večernjem listu.

V Optima Leasingu so zatrdili, da informacije o odstavitvi Kraljeve niso resnične ter da ona in Romana Fišer nemoteno opravljata naloge predsednice in članice uprave družbe. Poslovanja družbe niso želeli komentirati, ker gre za poslovno skrivnost. Tudi v NLB internih zadev skupine niso želeli komentirati.

Tudi drugo podjetje NLB na Hrvaškem, OL nekretnine, ima približno 30 milijonov evrov slabih naložb, kar pomeni, da znašajo potencialne izgube NLB na Hrvaškem 80 milijonov evrov, sklene časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.