Slovenija
27 ogledov

Nobena sezona tako kruta kot zadnja

V visokogorju je še sneg. (Foto: Tamara Barič) Žurnal24 main
Po letošnji kruti zimski sezoni reševalci in policisti svarijo: "Ne precenjevati zakonitosti narave!" Lani so opravili okoli 200 intervencij. 28 ljudi je v gorah izgubilo življenje.

"Nobena sezona v zadnjih 20 letih ni bila tako kruta kot letošnja, kar se tiče smrtnih žrtev plazov," je dejal vodja gorske policijske enote Robert Kralj.

Več o današnji  slovesnosti na Okrešlju si lahko preberete v članku Tragedija, ki je ne bodo nikoli pozabili.

Z njim smo se pogovarjali ob robu današnje spominske slovesnosti na Okrešlju, kjer je pred 13 leti umrlo pet reševalcev letalcev. In čeprav za njihovo smrt ni bila kriva nepripravljenost ali morebitno podcenjevanje okoliščin, se velja ob začetku gorniške poletne sezone še enkrat spomniti na to, kako pripomoči k večji varnosti v gorskem svetu.

Nevarno podcenjevanje zakonitosti narave
"Problem je, da mnogi podcenjujejo naravo in njene zakonitosti, ki jih potem presenetijo. Trenutno so največji problem zdrsi. Ta vikend smo opravili že šest reševanj, od tega dvakrat na Prisanku," je omenil. V minulem letu je gorska policija opravila okoli 200 intervencij. 28 pohodnikov je umrlo, 70 jih je bilo hudo poškodovanih.

"Sneg v visokogorju še ostaja in bo še kak mesec krojil usodo planincev, ki ne bodo upoštevali zakonitosti gora, ampak bodo oblečeni kot v dolini. Ko pa bo sneg skopnel, bo problem padajoče kamenje. Zaradi vročine je veliko tudi dehidriranih, nekatere pa v hribih obide slabost. Kronični bolniki naj si zahtevnih tur raje ne privoščijo," svetuje in priporoča tudi uporabo čelade.

Goršek: Turisti kar izzivajo nesrečo

"Vse je v ljudeh in njihovih glavah," so besede, s katerimi generalni direktor policije Janko Goršek opozarja, da so v prvi vrsti planinci tisti, ki morajo poskrbeti zase in ne reševalci ter policisti. "Kljub trudu naših fantov še prevečkrat opažamo slabo opremljene planince in trume turistov, ki samo izzivajo nesrečo. Trud, ki ga fantje vlagajo, je neizmeren. Zadnje čase veliko energije vlagajo tudi v smer ozaveščanja občasnih planincev. Včasih je uspeh dosežen, včasih ne," pravi prvi mož policije in dodaja, da sta letalska in gorska policijska enota s šefoma Robertom Sušanjem ter Kraljem na čelu vrhunsko usposobljeni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.