Slovenija
18310 ogledov

"Norčujejo se iz zaposlenih in staršev"

Stavka učiteljev Saša Despot
Stavka šolnikov bo. Počivavšek se boji, da se bo ponovila zgodba z zdravniki.

Glavni odbor Sviza je s "popolnim soglasjem" potrdil za sredo napovedano stavko. "Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada danes od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila," je po seji dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne Sindikata za vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) namreč pripravili po današnjih pogajanjih s prvo vladno pogajalko Liljano Kozlovič, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije.

Zapletlo pa se je po tistem, ko so z vladno stranjo dogovorili že vse elemente stavkovnega sporazuma, Kozlovičeva pa je nato morala predčasno oditi na pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaostrovali bodo do izpolnitev zahtev

Ko so predlog dogovora predstavniki Sviza prinesli v parafiranje na pogajalsko sejo, pa Kozlovičeva predloga po Štrukljevih besedah ni bila več pripravljena podpisati, čeprav so mu premier in koalicijska partnerja obljubili, da bo danes do tega prišlo, a si je vladna stran nato očitno premislila.

Po Štrukljevih besedah se s tem norčujejo tako iz 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju kot tudi iz staršev. "To ni več resno. Mi se za nos vleči ne bomo pustili," je bil oster.

Izpogajali za dva plačna razreda višje plače

V torek se tudi ne more zgoditi nič takega, da bi sredino stavko preložili, je še zagotovil Štrukelj. Napovedal je, da bodo boj za ustrezno vrednotenje dela nadaljevali, stavko pa bodo po sredi tudi zaostrovali do izpolnitve njihovih zahtev. "Do konca bomo zdržali enotni, kajti tukaj gre tudi za elementaren ponos strokovnih delavcev," je še dejal. Stavka bo sicer potekala na enak način kot februarska, protesti pa tokrat ne bodo samo v prestolnici, ampak po več mestih v državi.

Obžalujem,  da v ponedeljek ni prišlo do dogovora med vladno stranjo in šolskim sindikatom Sviz. Še bolj pa obžalujem način, kako nekateri predstavniki sindikatov o tem govorijo javno, kajti gre za neresnice. Razlog za neuspel dogovor na sindikalni strani.

Miro Cerar, predsednik vlade

Telovadnica Stavka Slovenija "Pred zaprtimi vrati ne bodo ostali"

Sviz naj bi po neuradnih informacijah sicer izpogajal za dva plačna razreda višje plače za vse vzgojitelje in učitelje, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še en plačni razred višje. Pri zahtevi o 1200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili popolnoma uspešni, a naj bi bil zanje predlog 1050 evrov prav tako sprejemljiv, saj bi pomenil 200 evrov višji regres, kot ga prejemajo sedaj. Predlagane spremembe naj bi se uveljavile postopoma, in sicer v treh letih.

Stavka učiteljev | Avtor: SVIZ SVIZ
Kozlovič: Ni približevanja s Svizove strani

Vladna pogajalka Lilijana Kozlovič je po srečanju, med katerim je padla tudi odločitev Sviza, da izpelje sredino stavko, dejeala, da je vladna koalicija dala sindikalnim stranem "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi s strani sindikatov. "Brez tega ne moremo zapreti celotnih pogajanj," je poudarila.

Toda po njenih navedbah predvsem na strani Sviza tega približevanja k vladnim potrebam za to, da lahko zapre pogajanja, ni bilo, in sicer predvsem glede napredovanj ter redne delovne uspešnosti, pa tudi glede same dinamike izvajanja ukrepov. "Zato ocenjujem, da se je moj mandat izčrpal, ko tega približevalnega predloga ni bilo," je dejala Kozlovičeva.

Vladni predlog, ki da predstavlja konkretno ponudbo, so na današnjem srečanju predstavili tudi skupini več sindikatov, a so določene vsebine "ostale še odprte", je pojasnila Kozlovičeva.

Napovedala je, da bo s potekom pogajanj tako s Svizom kot z drugimi sindikati seznanila vlado, in spomnila, da mora ostajati znotraj finančnih okvirjev.

Počivavšek se boji, da bi se ponovila zgodba z zdravniki

Počivavšek je za STA pojasnil le, da bi lahko "uspeh teh pogajanj pomembno ogrozili morebitni dogovori, ki bi favorizirali določene poklicne skupine". Po njegovih besedah mora biti dogovor tak, da bo uravnotežen. "V tem trenutku mislim, da smo na dobri poti, da bi lahko to dosegli," je ocenil.

Prazna šola Stavka Slovenija Šole in vrtci bodo 14. zaprti. A morda tudi naslednji dan!

Kot je dejal, so njihovi predlogi uravnoteženi in na enak način zadevajo vse poklicne skupine v javnem sektorju, so pa zanje izjemno problematične izjeme od teh načel, ki bi določene poklicne skupine favorizirale. "V tem primeru se lahko ponovi tisto, čemur smo bili priča kot posledica dogovora med vlado in sindikatom Fides," je opozoril.

Po njegovih navedbah so v današnjih pogajanjih pomembno zbližali stališča, odprto pa ostaja vprašanje dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov. Pri tem vprašanju so se "na delovni ravni dogovorili, kako se lotiti dela, da bi prišli do neke skupne rešitve".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • jakob 01:57 14.marec 2018.

    Takrat imajo 2 meseca DELAVNEGA dopusta!

  • jzalozni 21:10 13.marec 2018.

    Naj grejo štrajkat rajši pred tovarno nogavic Polzela, Tuš, Mercator, Celjske mesnine, Palomo, in pred druga privatna podjetja... Kjer delavci delajo na normo in marsikateri dopust ni izkoriščen, marsikatera bolniška preživeta na delu. Sej ne da sem jim fauš, sam ...prikaži več me pa boli ko vem da na koncu vzamejo meni ki plačujem v državno blagajno. Ta "požrešna" država ni nek "pojem" ampak so "požrešni ljudje" ki delajo za državo

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:01 13.marec 2018.

    Verjemte,stavk ne bo več,ker potem bi morali med počitnicami not prnašat in si krajšat dneve lagodja in brezskrbnega življenja,ki se jim dogaja tut med šolskim letom,barabam,ii bi se rad istovetili z ranocelniki.Skupno jim je pa to,da so oboji za odstrel,ker ...prikaži več delajo državi in državljanom samo škodo!