Slovenija
13104 ogledov

Noro, kaj je mladi voznik počel na obvoznici

Prekoračitev hitrosti PU Ljubljana
Ostal je brez vozniškega dovoljenja in dobil še 1200 evrov globe.

Ljubljanski prometni policisti so prejšnji teden na ljubljanski južni obvoznici, kjer je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, posneli in kontrolirali voznika začetnika, ki je vozil kar 229 kilometrov na uro. Vozniku je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in zoper njega podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Za navedeni prekršek je predpisana globa 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

"Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Področje hitrosti je zato ključno za zagotavljanje boljše prometne varnosti," opozarajo policisti. 

Prekoračitev hitrosti | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Tudi na Štajerskem so policisti zasačili divjaka. "Policisti Policijske postaje Gorišnica so v petek, 5. julija 2024, okrog 11. ure, zaradi prekoračitve hitrosti vožnje v Moškanjcih ustavili in kontrolirali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil 102 km/h (brez upoštevanja tolerance), čeprav je najvišja dovoljena hitrost vožnje v naselju Moškanjci omejena na 50 km/h. Prehitri voznik si je prislužil plačilni nalog in kazenske točke," so sporočili z mariborske policijske uprave. 

"Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj. Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 odstotke. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 odstotka," sporočajo policisti.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

Lažen občutek varnosti

"Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti in pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zato vozijo hitreje in agresivneje. Obenem je v lepem in toplem vremenu, tj. spomladi in poleti, promet gostejši, poleg voznikov osebnih in tovornih vozil pa je na cestah tudi veliko pešcev, kolesarjev, voznikov motornih koles in koles z motorjem in kmetijske mehanizacije, kar dodatno negativno vpliva prometno varnost," so še dodali policisti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Kmodri_ 15:54 08.julij 2024.

    Bomo uvedli dosmrtno prepoved vožnje po slovenskih cestah, brez možnosti pomilostitve! Res ne rabimo še morilce na cestah....!

  • Avatar Suli
    Suli 13:26 08.julij 2024.

    Ta nima razčiščenih pojmov kaj mu dovoljuje izpit. Obvezno k psihiatru, če bo po tretmaju vse v redu šele takrat ponovno opravljanje vozniškega izpita. Revež ni bil deležen pravilne vzgoje zato bo posledice zdaj spoznal sam. 🤔

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:24 08.julij 2024.

    In policaji tudi 229 na uro,bravo,zelo poučno