Slovenija
3652 ogledov

Noro, kaj vse so potapljači našli v Ljubljanici

Ljubljanica Žurnal24
V okviru današnjega 33. tradicionalnega čiščenja reke Ljubljanice, s katerim se je zaključila mesečna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, so potapljači iz vode potegnili za približno tono odpadkov. Med temi so se znašli tudi predmeti, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. Potapljači so se prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico.

Kot so po koncu dogodka sporočili organizatorji akcije, se je današnjega čiščenja Ljubljanice in njenih nabrežij od Ribiškega doma Barje na Livadi do Tromostovja lotilo okoli 100 potapljačev iz Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Slovenske potapljaške zveze, ribičev, gasilcev in ostalih prostovoljcev. Ti so iz rečne struge potegnili za okoli tono odpadkov, med njimi tudi predmete, ki izvirajo iz prekrškov ali kaznivih dejanj.

Na dogodku so bili zato prisotni tudi policisti, ki so skušali ugotoviti, s katerim morebitnim kaznivim dejanjem je bil posamezen predmet povezan. Najdene odpadke so na koncu s pomočjo podjetja KPL razstavili na Čevljarskem mostu, kjer so bili na ogled mimoidočim.

Ljubljanica | Avtor: Profimedia Profimedia

Predsednik društva Vivera Miro Potočnik je izrazil veselje, da je bila kljub nepredvidljivemu vremenu akcija uspešno izpeljana in da vsako leto zaznajo manj smeti. "Ko smo pred 33 leti začeli s čiščenjem, smo nabrali za štiri tone smeti, letos pa smo pristali na malo manj kot toni," je dejal.

Letos so se potapljači prvič spustili tudi pod ljubljansko tržnico in od tam dvignili odpadke, kar jim leta prej ni uspelo.

Čistilno akcijo so organizatorji tudi letos popestrili s kulturnim programom, ki je vključeval predstavitve potapljaških in drugih društev ter predstavo Povodnega moža in Urške, ki sta se podala v globine Ljubljanice in tako simbolično prikazala kritičnost našega odnosa do okolja ter ravnanja z naravo. Dogodek se je po navedbah organizatorjev zaključil s tradicionalnim druženjem pri Ribiškem domu Barje.

V zahvalo za skrb za čisto Ljubljano so mimoidočim delili semena in rastline, ki so jih vzgojili v Botaničnem vrtu v Ljubljani. V Mestni občini Ljubljana so kampanjo Človek, čuvaj svoje mesto tudi letos povezali z akcijo Za lepšo Ljubljano. S sporočilom: "Človek, ne meči smeti. Raje meči cvetlična semena," dodatno opozarjajo na nesprejemljivost onesnaževanja okolja.

Čiščenje Ljubljanice sicer tradicionalno poteka kot sklepna prireditev mesečne akcije Za lepšo Ljubljano, ki se odvija med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 17:51 20.april 2024.

    Očistimo Ljubljano. Sem želel šel čez Čevljarski most, pa je bilo na njem za kakšno tono smeti. Da bi sprostil prehod, sem jih pometal v Ljubljanico.