Slovenija
29 ogledov

Norveški kralj na obisku

obisk norveski kralj Haral V in kraljica Sonja Danilo Turk Barbara Miklic Turk
1/36
Žurnal24 main
Norveški kralj Harald V. je prispel na državniški obisk v Slovenijo. Na Brdu pri Kranju ga je pričakal predsednik Danilo Türk, popoldne pa se je srečal še s Pahorjem in Jankovićem.
Fotografije srečanja Türka in Haralda V. na Brdu pri Kranju si oglejte TUKAJ

Danilo Türk je kraljevi par na Brdu pri Kranju sprejel skupaj s soprogo Barbaro Miklič Türk. Kraljevi in predsedniški par si je nato po kratkih pogovorih na štiri oči izmenjal tudi darila in odlikovanja.

Prijateljstvo iz časa 2. svetovne vojne

Na skupni novinarski konferenci sta predsednik in kralj izpostavila velik pomen tega, da do visokega obiska prihaja na 9. maj, praznik združene Evrope in zmage nad nacifašizmom. Kralj je izpostavil, da prijateljstvo med narodoma izvira še iz časa druge svetovne vojne, ko je bilo na Norveškem veliko vojnih zapornikov iz tedanje Jugoslavije.

Türk je dejal, da se lahko Slovenija od Norveške marsikaj nauči, in to na mnogih področjih. Kralj pa je menil, da bo torkova slovensko-norveška poslovna konferenca postregla z novimi priložnostmi za sodelovanje, saj je z njim v Slovenijo prispelo tudi okoli 60 norveških poslovnežev.

Z otroki sem se dogovoril, da mi bodo – ko bodo mislili, da se mi je že povsem zmešalo – povedali, da je čas, da se umaknem.
Harald V.

Milijonska finančna injekcija
Sodelovanje med državama naj bi sicer okrepila tudi memoranduma o izvajanju norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora za obdobje od leta 2009 do 2014, ki sta ga v okviru kraljevega državniškega obiska sklenili državi. Slovenija bo v okviru tega mehanizma lahko prejela za slabih 27 milijonov evrov sredstev.

Kralj se je nato podal še na obisk Ljubljane, kjer se je najprej sestal s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in nato še s premierjem Borutom Pahorjem.



Večina kralja ni poznala
Pred ljubljanskim magistratom se je ob obisku zbralo kar nekaj ljudi. Velika večina od njih so bili turisti, ki so si navdušeno ogledovali staro mestno jedro. O kraljevem obisku se jim ni niti sanjalo, kralja niso prepoznali. Izjema je bil le Finec, ki se naravnost navdušuje nad kraljevim parom. "Izredno sta simpatična. Za obisk sem izvedel od prijatelja in moral sem potešiti radovednost," nam je povedal. Kot zanimivost lahko še povemo, da vsi vprašani podpirajo monarhijo. "Gre za lepo tradicijo, ki jo je treba  ohranjati. Res je, da kraljeva družina predstavlja določen strošek za državljane. Pa kaj potem," pa nam pove Avstralka.

Janković mu je pihal na dušo
Kraljevi par se je okoli pete ure popoldan v mestni hiši sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, njegovo soprogo in vnukinjo. "Izredno smo ponosni, da vas gostimo v našem mestu. Gre za obisk, ki združuje ljudi različnih narodov in držav, obenem pa predstavlja tudi priložnost za večje sodelovanje na področju gospodarstva, kulture in tudi športa. Znano mi je, da ste izreden športnik," je Janković pihal na dušo Haraldu V. Spomnimo, da je kralj z državno ekipo v jadranju nastopil na kar treh olimpijskih igrah. "Hvala. To se je zgodilo že dolgo nazaj," mu je šaljivo odgovoril kralj.

Po kratkem pogovoru in vpisu v zlato knjigo gostov so se Janković, kraljevi par ter dokaj številna delegacija odpravili na sprehod po starem mestnem jedru. Največje zanimanje sta eminentna gosta izrazila nad mesarskim mostom, stojnico s tradicionalnimi slovenskimi drobnarijami in Tromostovjem s Prešernovim spomenikom na čelu.

Za konec lahko še omenimo, da je bil par vidno sproščen, znakov utrujenosti nista kazala, za novinarje pa sta bila prav kraljevsko nedostopna. Zvečer se bosta vrnila na Brdo pri Kranju, kjer bo predsednik Türk za njiju pripravil slavnostno večerjo. Prespala bosta v ljubljanskem Grand hotelu Union, v torek pa nadaljevala z obiskom v Sloveniji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.