Slovenija
5233 ogledov

Nova bančna provizija vas lahko udari tudi pri igranju Lota ali športnih stav

Slovenija 08.12.13, Eurojackpot, mednarodna loterija, loto, zadetek, denar, foto
1/2
EPA
Provizija velja tudi za polnjenje igralniških računov, a z dvema pomembnima izjemama.

Pred kratkim smo poročali, da sta NLB in Addiko uvedli novo provizijo za kartična plačila, ki se jim reče quasi cash transakcije.

Bralec jo je opazil, ko mu je NLB za kartično nakazilo na Revolut v višini 2000 evrov zaračunala 30 evrov nadomestila. Če bi bil komitent Addika, bi ga nakazilo lahko stalo sto evrov.

Quasi cash so kartične transakcije "za nakup potovalnih čekov, tuje gotovine, loterijskih listkov, srečk, igralnih žetonov, dobroimetja (npr. polnjenje različnih denarnic oziroma računov), vavčerjev, zamenljivih za gotovino, plačilo različnih stav ipd.," na svoji spletni strani pojasnjuje Addiko. Seznama tovrstnih plačilnih mest ni, kako se obravnava transakcija, je odvisno od tega, kako je označeno prodajno mesto.

Polnjenje računa s kartico omogočata tudi Loterija Slovenije in Športna loterija na spletni stran e-stave, kar pomeni, da bi provizija lahko doletela tudi vse komitente NLB in Addiko, ki račune za igranje na srečo polnijo s kartico. Kot so nam pojasnili na Športni loteriji, je to ena od najbolj priljubljenih možnosti vplačila. "Športna loterija ponuja več vplačilnih možnosti za nakazilo sredstev na igralni račun. Med najbolj priljubljene vplačilne možnosti spadajo vplačila z vplačilnimi listki, plačilnimi karticami in Flik plačila," so nam odgovorili.

NLB ima eno izjemo, Addiko pa drugo

Komintentov NLB pri vplačilu ne bodo udarili, saj se nadomestilo za domače ponudnike quasi cash in gambling (igralniških) transakcij ne zaračuna.

NLB, banka, bankomat, položnice | Avtor: NLB NLB

"Nadomestilo se avtomatsko zaračuna samo za tuje quasi cash transakcije in pri tujih gambling trgovcih. Športna loterija, d. d., je slovenski trajni prireditelj klasičnih iger na srečo, zato se nadomestilo ne zaračuna pri vplačilu na igralni račun s plačilnimi karticami NLB preko spletne strani www.e-stave.com," so nam pojasnili na Športni loteriji.

Podoben odgovor smo dobili od Loterije Slovenije. "Skladno s pojasnilom NLB se provizija oz. nadomestilo za quasi cash ne bo obračunavalo za nakazila slovenskih igralcev na njihove igralne račune pri Loteriji Slovenije," so nam razložili.

Loterija: Druga polnjenja so tako in tako nezakonita

"Omenjeno nadomestilo je relevantno le za morebitna tovrstna nakazila tujim ponudnikom, pri čemer poudarjamo, da je sprejemanje vplačil v igre na srečo pri (tujih) ponudnikih, ki nimajo veljavne koncesije za prirejanje iger na srečo v Republiki Sloveniji, nezakonito. Glede na to, da nobeden od tujih spletnih ponudnikov iger na srečo nima veljavne koncesije v Republiki Sloveniji, so vse morebitne tovrstne transakcije slovenskih igralcev nezakonita," so še dodali.

Addiko pa nima izjeme, ki bi veljala za domače ponudnike in Loterija Slovenije je na svoji spletni strani pri pojasnilih, kako napolniti račun s kartico, objavila opozorilo, da Addiko banka v primeru takšnih nakazil zaračunava provizijo. Je pa pri Addiko banki sodeč po pojasnilih, ki so jih objavili na svoji spletni stran, v veljavi druga izjema.

Nadomestilo za quasi cash "se zaračuna za plačila s kreditnimi, plačilnimi in obročnimi karticami Mastercard. Za transakcije z debetnimi karticami (karticami transakcijskega računa) na istih prodajnih mestih, se nadomestilo za “Quasi Cash” ne zaračuna," so zapisali.

Povedano bolj po domače, za polnjenje N26 ali Revolut računa s kartico bodo komitenti NLB nadomestilo plačali v vsakem primeru, komitenti Addika pa ne, če bodo to izvedli z debetno kartico. Polnjenje računa na Loteriji Slovenije ali Športni loteriji bo za komitente NLB brez provizije, za komitente Addiko pa le, če bodo to storili z debetno kartico.

Dva evra in pol provizije za 50 evrov nakazila

Pri NLB nadomestilo znaša 1,50 odstotka vrednosti transakcije (najmanj evro in največ 150 evrov), pri Addiko pa pet odstotkov (najmanj 1,03 evra in največ 136,20 evra). Če bo komitent Addika s kartico za 50 evrov napolnil račun na Loteriji Slovenije, mu bo banka zaračunala 2,50 evra nadomestila, z debetno kartico pa bo to še naprej lahko počel brezplačno.

Quasi cash nadomestilo se zaračuna samo za kartične transakcije, nakazilo z računa pa se obračuna enako kot sicer, navadno so v paketih, v katerih niso vključena, provizije okrog 40 centov.

"Nadomestilo se zaračuna, če je prodajno mesto označeno kot quasi cash in v obdelavo pošlje transakcijo s takšno kodo, kakšno kodo ima kakšno prodajno mesto, pa je odvisno od mednarodnih kartičnih sistemov in ne od bank," na spletni strani pojasnjuje Addiko banka.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Rim 09:04 22.julij 2024.

    Za Loterijo se ner bojte, tako prav potiho so dosegli da je nemogoče igrati na primer Eurojackpot na tujih straneh, ker so uspeli zablokirati dostop do njih. Ob tem sedaj zase in svoje partnerje poberejo več kot dve tretjini vplačil ...prikaži več (70%), kar je že kraja, ne samo oderuško. Lopovi ostanejo lopovi, tudi ko se postarajo, oziroma še posebej, ko se postarajo.

  • jakec42 08:59 22.julij 2024.

    mafija

  • popokatopetl 08:27 22.julij 2024.

    Dobički bank pa v nebo... Če bodo preveč udarjali, bomo pozaprli račune.