Slovenija
164 ogledov

Nova pridobitev na Savi

HE Brežice
1/28
Saša Despot odprtje hidroelektrarne Brežice z akumulacijskim bazenom,
V Brežicah so uradno odprli novo hidroelektrarno.

V Brežicah so včeraj uradno odprli hidroelektrarno Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo elektrarno v verigi petih hidroelektrarn na spodnji Savi, ki so jo začeli graditi marca 2014.

"Ta največji energetsko-infrastrukturni projekt je dokaz, da Slovenija zna graditi najzahtevnejše projekte," je ob odprtju povedal slavnostni govornik Miro Cerar. "Slovenijo moramo ohraniti zeleno, zato se zavzemam za izrabo zelene obnovljive energije in dokončanje verige HE na Spodnji Savi."

Izpostavil je tudi, da prav zaradi te pozitivne zgodbe z optimizmom zre na začetek gradnje drugega tira, še enega projekta, ki ga, kot je poudaril, Slovenija za moderen razvoj nujno potrebuje. "Zavedati pa se moramo, da so vsi ti projekti med seboj povezani", je po navedbah STA dejal od odprtju. "Brez kakovostne, zanesljive in okolju prijazne električne energije ni možno izkoristiti celotnega potenciala drugega tira."

Vlada se po njegovih besedah zavzema za zmanjšanje energetske odvisnosti in se hkrati zaveda, da mora izpolnjevati domače in mednarodne okoljske obveznosti skozi učinkovito rabo energije in energetsko upravljanje.

Naložba, težka 261 milijonov

Po zadnjih ocenah bo celotna naložba HE Brežice brez davka dosegla 261 milijonov evrov. Gre za peto hidroelektrarno v verigi šestih na spodnji Savi z nazivno močjo 45 megavatov. Je pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 m3/s, s petimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 161 GWh. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.