Slovenija
27113 ogledov

"Nova ukana Zmaga Jelinčiča in koalicije"

Zmago Jelinčič vila v Žusterni Saša Despot
V Inštitutu 8. marec so danes potrdili, da bodo v primeru sprejetja dopolnitve kazenskega zakonika v DZ začeli postopek za vložitev pobude za referendum. Predsednika DZ so pozvali, da zakona ne uvrsti na dnevni red seje DZ. Opozarjajo namreč, da dopolnitve kazenskega zakonika legitimirajo gospodarski kriminal in korupcijo.

Predlog dopolnitev kazenskega zakonika, ki skrajšuje zastaralne roke, je sicer ta teden sprejel odbor DZ za pravosodje. V delu opozicije so kritični do predloga, ki ga je vložila poslanska skupina SNS. Tudi v Inštitutu 8. marec so na današnji novinarski konferenci izpostavili, da omogoča konec postopkov pregona gospodarskega kriminala brez epiloga. Navedli so, da je bil zakon sprejet stran od oči javnosti, proti njemu pa se je postavila celotna stroka.

"Vse skupaj nas spominja na način sprejemanja zakona o vodah, zaradi katerega smo se na referendum odpravili poleti," je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Izpostavila je, da je dodaten problem zdajšnjega zakona, da začne veljati takoj ob sprejetju, v tem primeru pa bodo padli številni postopki, med njimi preiskava Teš 6, preiskava afere Trenta, v kateri je obtožen predsednik vlade Janez Janša, preiskava poslov z zaščitno opremo iz prvega vala epidemije covida-19, v katerih je osumljen minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, in še številni drugi postopki, v katere so vpleteni poslovneži, politiki in drugi vplivneži.

Nika Kovač | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Preberite tudi: 

Če bo zakon sprejet, bodo začeli zbirati podpise za referendum

Danes so tako potrdili, da bodo v primeru sprejetja zakona takoj začeli zbiranje podpisov za referendum. "V tem primeru imamo najprej sedem dni časa, da se zberemo 2500 neoverjenih podpisov, v drugem koraku pa 35 dni časa, da zberemo 40.000 overjenih podpisov," je pojasnila članica Inštituta 8. marec Mojca Lukan.

Obenem opominjajo, da sprejetje zakona lahko še vedno preprečijo poslanci in poslanke, če glasujejo proti njemu. Sprašujejo pa se, kako je lahko predsednik državnega zbora Igor Zorčič dopustil obravnavo zakona, ki je po mnenju pravne stroke tudi postopkovno problematičen, saj spreminja materijo zakona o kazenskem postopku.

Zorčič je sicer trenutno v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

Organizirali so ekipo prostovoljcev

Kot je povedala Alenka Kreč Bricelj iz Smetumet, se na kampanjo Referendum: za naš denar gre že aktivno pripravljajo. "Pripravljamo strategije, grafično podobo in druge vsebine, ki jih bomo uporabljali na referendumu. Organizirali smo tudi ekipo naših prostovoljcev," je povedala.

V inštitutu dodajajo, da bi se proti tovrstnemu zakonu borili ne glede na to, katera "elitam naklonjena" stranka bi ga predlagala. "V Sloveniji živimo pošteni ljudje, ki se bomo vedno borili proti kraji, korupciji in bogatenju elit," so pojasnili.

Na poskuse vlade in njenih podpornikov, da s protipravnim spreminjanjem kazenskega zakonika dosežejo zastaranje svojih "koruptivnih" dejanj v preteklih letih, pa bodo drevi na Trgu republike opozorili tudi petkovi protestniki. Iz Protestne ljudske skupščine so sporočili, da bodo v primeru spremembe zakonika tudi sami skupaj z ostalimi aktivističnimi organizacijami in širšim zavezništvom civilne družbe nemudoma začeli zbiranje podpisov za referendum.

Jelinčič: Pomagajo tožilcem, "ki se jim ne ljubi delat"

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je kritičen do napovedi Inštituta 8. marec. "Razumem, da imajo navodilo, da morajo rušiti, da se v Sloveniji vzpostavlja pravi pravni red in da se neha z nekdanjimi delovanji na področju pravosodnega sistema. Razumem, boli jih finančno, boli jih, da ne bodo mogli vleči določenih političnih procesov v nedogled," je dejal v današnji izjavi za medije. Po njegovih besedah pomagajo predvsem tožilcem, "ki se jim ne ljubi delat" in za razrešitev zadev potrebujejo po 15 let. Kot pravi, bi v Sloveniji morali uvesti nemški sistem, v katerem tudi sodnik ali tožilec odgovarja za svoja dejanja in morata plačati tudi finančno odškodnino, če ga kaj polomi.

SD: Kazenski zakonik se sprejema s tresočo roko

Andreja Katič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje Saša Despot
Nasprotno menijo v SD. "Kazenski zakonik se sprejema s tresočo roko, za to so potrebni strokovni pogovori, analize. Vemo, da smo imeli v načrtu marsikaj spremeniti. Vendar ta rešitev pomeni prehod v popolnoma drugo smer, ki daje vedenje, da je Slovenija tista oaza, kjer državne oblasti nimajo namena preganjati korupcije in kriminala," je danes dejala podpredsednica SD Andreja Katič. Kot nekdanja ministrica za pravosodje je zgrožena, da v DZ obravnavajo takšno spremembo, za katero je po njenih besedah vsa stroka opozorila, da je nesprejemljiva.

V SD bodo naredili vse, da v zakonodajnem postopku ta predlog ne bo sprejet. Če pa bo, se bodo pridružili civilni družbi, združili moči in preprečili uveljavitev tako škodljive kazenske zakonodaje, je še napovedala.

"Sprememba kazenskega zakonika, ki so jo na odboru potrdili koalicijski poslanci, je nova ukana Zmago Jelinčiča in koalicije, s katero želijo ustaviti pregone številnih težjih kaznivih dejanj. Upam, da se v DZ zbere večina, ki bo to norijo ustavila," pa je na Twitterju zapisal predsednik DZ Igor Zorčič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • jezero 12:47 31.januar 2022.

    Še žena ga je zapustila.

  • Avatar Dammliona
    Dammliona 00:08 22.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • igorgeus 19:30 21.januar 2022.

    za kriminal z oskodovanjem proracuna bi morali dolocit, da nikol ne zastara. kazni pa dvojne.

Sorodne novice