Slovenija
12 ogledov

Nova žrtev garaže

V tujini včasih vitalna drevesa zaradi gradnje cest prestavijo, pravi Jože Bavco Žurnal24 main
Platana. Na Kongresnem trgu so delavci v soboto izdrli še eno od platan, ker naj bi ogrožala delovne stroje.

“Včeraj, na prvi maj, so v parku Zvezda podrli eno platano,” je v naše uredništvo sporočil bralec. Dodal je, da so za njeno izruvanje – sprva so jo odkopali z bagrom, nato pa dvignili z dvigalom – delavci potrebovali štiri ure.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL), ki je investitor gradnje garažne hiše pod Kongresnim trgom, do našega obvestila o izruvani platani niso bili obveščeni.

V slabem stanju
Park Zvezda.


“Marsikatera od teh platan je bila že pred temi posegi precej poškodovana,” je dejal Jože Bavcon.

Dodal je, da so bila obrobna drevesa že prej v slabem stanju, saj rastline v mestu že tako niso v tako močne kot kje drugje; prav zato imajo tudi krajšo življenjsko dobo.

“Včasih je morda bolj smiselno, da se park uredi na novo,” je dodal.

Nova drevesa se namreč lažje navadijo na nove razmere kot stara.

Po poizvedovanju pri izvajalcih del, Gradisu skupini G, pa so izvedeli, da se je pri izkopu gradbene jame zgodila nesreča.

“Kljub pazljivosti strojnika je platano na vzhodnem delu dovoza po nesreči zadela ročica dvigala, platana je obvisela nad ploščo garažne hiše, izkop se je začasno ustavil,”
so iz Gradisa sporočili mestni upravi.

Kot so dodali, so po temeljitem pregledu poškodb platane ocenili, da se lahko nenadzorovano poruši, zato so se odločili, da jo odstranijo.

“Nenadzorovana porušitev bi lahko poškodovala delovne stroje, ki so bili v neposredni bližini obvisele platane, prav tako je predstavljala nevarnost za življenje in zdravje delavcev, če bi poskušali stroje umakniti,” so dodali v Gradisu skupini G.

Ohranili naj bi skoraj vse
Ob začetku gradnje garažne hiše pod Kongresnim trgom so na MOL sicer zatrdili, da platane ostanejo, kar so zdaj tudi potrdili.

Dodali so, da so od vsega začetka sicer načrtovali posek dveh platan, ki sta stali tik ob robu novega dovoza in ju zato ni bilo mogoče obdržati. Za zaščito platan so namestili tudi koreninsko zaveso in jih obrezali.

Zaradi ohranitve najdenega rimskega vodnjaka pa je bila odstranjena še ena. “Odstranjeni in nadomeščenih z novimi bo skupno šest platan primerne velikosti in na ustreznih lokacijah,” so zagotovili na MOL.

Ne bodo je presadili
Bralec se je sicer spraševal tudi, ali je mogoče, da bodo izruvano platano presadili. Že sam se je pozanimal pri strokovnjakih, ki so mu dejali, da včasih tako velika drevesa pod posebnimi pogoji res tudi presadijo.

“Ogromna drevesa se presajajo že stoletja, tako da to ni nič novega,” je povedal Jože Bavcon, direktor ljubljanskega botaničnega vrta. Dodal je, da pa je poseg v vsakem primeru tvegan.

Vendar bi morali v tem primeru drevo na to pripraviti. Vodja arboritstov pri Tisi Lena Marion je povedala, da bi morali koreninski sistem že pred izkopom ograditi in nato korenine več let zapored obrezovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.