Slovenija
9136 ogledov

Novi obrambni minister: Golob in njegovi poslanci na nasprotnih bregovih

Robert Golob Profimedia
Predsednik vlade Robert Golob ima le še mesec dni za imenovanje novega obrambnega ministra.

"Sporočamo vam, da bo predsednik vlade dr. Robert Golob kandidata za ministra za obrambo predlagal v predpisanem roku," kratko in skopo na vprašanje, ali se je Robert Golob že sestal s katerim od kandidatov za obrambnega ministra, odgovarjajo v kabinetu predsednika vlade. 

Golob ima le še mesec dni časa

Po tem, ko je Marjan Šarec, ki je bil na listi GS  s preferenčnimi glasovi izvoljen za evropskega poslanca, odšel v Bruselj, je funkcijo obrambnega ministra 16. julija začasno prevzel Golob. Opravlja jo lahko tri mesece, torej še mesec dni, do 16. oktobra. Novi obrambni minister se mora pred tem predstaviti še parlamentarnemu odboru za obrambo in pridobiti podporo poslancev. 

Matjaž Han Tanja Fajon Marjan Šarec Boštjan Poklukar | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Rober Golob mora po dveh letih mandata iskati že sedmega novega ministra. Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ministra za okolje in prostor Uroša Brežana in kmetijsko ministrico Ireno Šinko je Golob odslovil sam. Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje, so odstopile same. 

Črnčec nima podpore koalicije

Medtem špekulacije o tem, kdo bo po novem prevzel obrambno ministrstvo, ne potihnejo. Sprva je bilo govora, da bo ministrsko mesto prevzel državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, a ta se je je vmes upokojil. Veliko je govora Damirju Črnčecu, ki je bil v času Janševe vlade šef Sove, zdaj prav tako opravlja funkcijo državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu. A Črnčec, ki velja za glavnega Golobovega stratega, v koaliciji, predvsem pri SD in Levici, ne uživa podpore.  

Golobovi bi Premka, Golob proti

Večina poslancev Gibanja Svoboda naj bi podpirala kandidata iz svojih vrst, predsednika odbora za obrambo Martina Premka. A temu Robert Golob naj zaradi Premkovih stališč glede vojne v Ukrajini, zaradi katerih velja za proruskega, naj ne bi bil naklonjen.

 | Avtor:

Državni zbor je lansko pomlad na predlog SDS razpravljal o resoluciji, s katero bi Rusijo uvrstili med države, ki podpirajo terorizem. Poslanec SDS Žan Mahnič je med razpravo vojno v Ukrajini primerjal z drugo svetovno vojno in agresijo nacistične Nemčije. Premk mu je na to odgovoril: "Ker če ste že rekli, da ste zgodovinar, vam lahko tudi povem, da to, kar se dogaja v Ukrajini od leta 2014 ali pa v leto 2022, je popolnoma neprimerljivo s tragedijo druge svetovne vojne, 50 milijoni mrtvih, koncentracijskimi taborišči, holokavstom, genocidom in vsem tem. In če že govorimo o drugi svetovni vojni, bi jaz nehal, da ne bomo prišli do tega, zakaj ima Stepan Bandera, ki je odgovoren za holokavst nad Poljaki, nad Judi, spomenike in ulice v Kijevu in zakaj se v Ukrajini časti 14. SS-divizija Galician, ki je pobijala tudi na našem ozemlju."

Sporne izjave in glasovanja?

Premku zato očitajo, da je zagovarjal stališče Vladimirja Putina, po katerem je cilj ruske vojaške operacije denacifikacija in demilitarizacija Ukrajine. Kasneje je Premk tudi nasprotoval deklaraciji, s katero je državni zbor obsodil množični poboj z lakoto v Ukrajini v letih 1932 in 1933.

Kot poročajo mediji, bi ministrsko mesto lahko zasedla tudi Lenart Žavbi ali Nataša Avšič Bogovič, oba poslanca Gibanja Svoboda, a nihče od njiju ni potrdil, da bi se o tem dejansko pogovarjal z Golobom. Mesto ministra naj bi bilo ponujeno svetovalcu premierja za obrambno varnost Vojku Volku, ki pa želi ostati na sedanjem položaju. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 32
  • Soljatar 12:06 07.september 2024.

    zakaj se sploh še matrajo za teh 5 minut vladanja, ki jim ga je še ostalo?

  • Nelaži 10:39 07.september 2024.

    naj da taubi na mesto obrambnega ministra njegovo Tinčiko itak ne bo nobene razlike

  • Ender3 10:22 07.september 2024.

    Črnčec je zagotovo prva liga. Ima dosti znanja in daje vtis pravega dedca. Očitno pa se išče popolne diletante. Še najbolje izbrati žensko, da bo stvar še bolj smešna..Tudi bruseljska Uršula je bila nekoč obrambna ministrica pa sedaj stoji na vrhu Europe..