Slovenija
24321 ogledov

Novi podatki: Smo na kritični meji, ko napovedujejo zapiranje

Covid-19 Epa
Na intenzivnih oddelkih se zdravi že 158 bolnikov. Smo na meji, ko napovedujejo ostre ukrepe.

V ponedeljek je bilo ob 2.634 opravljenih PCR testih potrjenih 1.136 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih kar 43 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 6.930 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 2.177, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 1.329. Slovenija se tako na evropskem zemljevidu ECDC uvršča med temno rdeče države, "samo" rdeča bo, ko bo 14-dnevna incidenca padla pod 500. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom to pomeni za 50 odstotkov manj okužb, a je treba poudariti, da je bil včeraj praznik in je bilo opravljenih bistveno manj (56,6 odstotka) testiranj.

Na intenzivi že skoraj 160 zasedenih postelj

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 634 covidnih bolnikov, od tega jih je 158 na oddelklih za intenzivno nego. Strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je pred časom predlagala, da se ob dveh tretjinah zasedenih intenzivnih posteljah, kar pomeni 150 intenzivnih bolnikov, uvede pogoj PC (brez T) za vse zaposlene in uporabnike storitev.

Predsednik vlade Janez Janša ni izključil niti ponovnega zaprtja države, če se bodo okužbe še naprej širile. Kakšni bodo novi ukrepi zaradi velikega skoka okužb v zadnjih dveh tednih, še ni jasno. Včeraj se je pozno zvečer sestala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, a javnosti morebitnih ukrepov še niso predstavili. 

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v petek poudaril, da kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Avatar Leon
    Leon 11:37 02.november 2021.

    Slabo se nam piše naslednjih nekaj let . Žrtve bodo pacienti ,ki zaradi nedelovanja zdravstvenega sistema niso pravočasno prišli na prvi pregled pri specialistu . Preverite čakalne liste .

  • dd 11:08 02.november 2021.

    Če bi bilo naše zdravstvo bolj učinkovito, bi hitro vse ozdravili. Sedaj pa se leži po posteljah in v trugah.

  • bobubob 10:39 02.november 2021.

    Ko bo dovolj državljanov izvedelo, kakšen NATEG je vse to skupaj in zakaj pravzaprav tule sploh gre (ceno plačujemo vsi, nekateri samo z živci, nekateri pa celo z življenji), bodo šele vse te prodane duše šle na smetišče zgodovine, upam ...prikaži več pa, da še prej tudi še kam drugam. Kdor se pogovarja in izmenjuje svoje izkušnje, pospešuje razkritje genocida in posredno tudi zmanjšuje število (nepotrebnih) žrtev.