Slovenija
23243 ogledov

Novi podatki: Slabe novice, krivulja se je obrnila navzgor

Covid-19 Profimedia
Včeraj je bilo okužb več kot preteklo nedeljo, sedemdnevno povprečje se je zvišalo.

Ob 1.501 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 91 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 6,1 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 7.598 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je znižalo za 0,5 odstotka in znaša 4.298. Sedemdnevno povprečje pa se je malenkost zvišalo in znaša 279. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 84 okužb, to pomeni 8,3 odstotke več pozitivnih testov, a je bilo tudi opravljenih približno toliko več PCR testov. 

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov po podatkih ustrezamo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300. Kljub temu vlada še ni razglasila zelene faze, presodila je, da je epidemiološka slika taka, da je potrebna dodatna previdnost, poleg tega sta dve regiji, primorsko-notranjksa in največja ostrednje-slovenska regija še obarvani rumeno.

Inštitut Jožef Štefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da se je upadanje epdiemije upočasnilo, kar ni spodbuden podatek. 

Poleg tega smo po evropskih kriterijih še naprej rdeči, zeleni bomo po napovedih ISJ šele sredi julija.

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • marko345 15:37 31.maj 2021.

    Virus vstopa v državo, ker na mejah, razen s Hrvaško ni kontrole, za vstopv Slovenijo se ne zahteva NOBENEGA DOKUMENTA. Tudi za Angleže ne, pa imajo začetek 3 vala bolezni, Beovičeva pa kar blodi in blodi. Kontrolo na meje včeraj, danes je že pozno.

  • Solton 15:36 31.maj 2021.

    lokale je potrebno čimprej zapret in omejit gibanje na max 50 metrov od doma...

  • Ender3 14:42 31.maj 2021.

    Povsod so še okužbe, najslabše pa se napoveduje v Sloveniji. Zakaj ?. Zamenjati je treba interesno politiko in nesposobne "strokovnjake" pa bodo rezultati takoj boljši. Vsaga naroda se pač ne da zamenjat ali po priporočilu vladnika preselit v Venezuelo.