Slovenija
8501 ogledov

Novi podatki: To je eden od pomembnih elementov za sproščanje

Jelko Kacin Bor Slana/STA
Povprečno število okužb po statističnih regijah v zadnjih sedmih dneh eden pomembnih elementov, ki bodo vplivali na odločitev o sproščanju ukrepov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na popoldanski novinarski konferenci predstavil podatke, ki so jih epidemiologi dodatno analizirali, gre za analizo po regijah oziroma o tem, v katerih koncih države so v zadnjem tednu beležili največ pozitivnih primerov covida-19.

V nedeljo so sicer v Sloveniji opravili 1751 testov in potrdili 480 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je tako znašal 27,4 odstotka. V nedeljo je umrlo 52 bolnikov, kar je osem več kot dan prej.

Povprečno število okužb po statističnih regijah v zadnjih sedmih dneh

 | Avtor:

Zadnji podatki kažejo, da je bilo največ okuženih v Podravski, najmanj pa v Zasavski regiji  "Kot vidite, je bilo največ okuženih v zadnjih sedmih dneh v Podravski regiji (290), Osrednjeslovenska jih ima 277. In čeprav je tukaj največji delež prebivalstva, je številka bistveno nižja. Na Savinjskem je 211 okuženih. V Jugovzhodni Sloveniji, torej Krško, Sevnica, je novih okužb 128, Gorenjska jih ima 116. Najmanj pa jih ima Zasavska, povsem spodaj z 32 okuženimi. To je povprečje teh sedmih dni. To je eden od pomembnih elementov, ki se bodo upoštevali v trenutku, ko bomo lahko sprostili ukrepe," jpojasnil vladni govorec. 

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Zdravje Logarjeva: Sproščanje nekaterih ukrepov je možno

Vlada bo tokrat odločala v sredo

Na dopoldanski novinarski konferenci je Kacin sicer dejal, da bo vlada o morebitnih spremembah odločala v sredo popoldne. "Če bi prišlo do sprememb, kar zadeva povprečje števila okuženih, če pade pod določeno mejo oziroma če bi se v teh dneh število zasedenih postelj znižalo pod 1200, bo vlada razpravljala tudi o morebitnem sproščanju. V nasprotnem primeru bodo ukrepe najbrž podaljšali," je dejal vladni govorec, ki je ob tem dodal, da je "ves čas govora o javnem potniškem prometu v omejenem obsegu, servisnih dejavnostih oziroma storitvah po načelu eden na enega (frizerski, kozmetični saloni ob ustrezni kvadraturi 30 kvadratnih metrov na eno stranko in področje trgovine, ki zahteva trd pogoj 30 kvadratnih metrov za kupca."

Po podatkih Sledilnika so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v občinah Ljubljana, Maribor in Laško. Delež aktivno okuženih je med temi občinami najvišji v Mariboru (1,137 %). Najvišji delež trenutno okuženih imajo še vedno v Kobilju (3,486 %), kjer sicer v nedeljo niso odkrili novih primerov okužbe.

Velik delež okužb še vedno prispevajo domovi za upokojence. Uradni podatki Nacionalnega instituta za javno zdravje kažejo, da je bilo aktivnih okužb med oskrbovanci domov včeraj 2723, med zaposlenimi pa kar 1101, od tega med zdravstvenimi delavci 679 odsotnih. "Vsi si želimo, da bi se ta trend nadaljeval, in da vdorov virusa v domove za starejše ne bi bilo več. Ampak žal, to so želje. Zato je še toliko bolj pomembno, da je od danes naprej v domovih obvezno testiranje zaposlenih. Ob pojavu okužbe morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, in sicer vse, ki tam delajo, ne le zaposlene, ampak tudi upokojence, prostovoljce, vse, ki pomagajo. Gre za pomemben korak pri odkrivanju okuženih v zgodnji fazi okužbe."

Vodja zdravstvene nege v domu upokojencev Nova Gorica Nataša Slejko je ob tem pojasnila, da v njihovem domu testirajo vse stanovalce in celo vsak teden vse zaposlene že od začetka izbruha epidemije. "Kar se tiče stanovalcev, pa testiramo simptomatske, potem ko zdravnica zjutraj preveri zdravstveno stanje stanovalcev in naroči odvzem brisa. Sprva pa smo testirali vse stanovalce, saj nismo vedeli kakšne so razsežnosti okužb. Hitrih testov ne bomo izvajali, saj epidemiologinja priporoča odvzem PCR testov, ki so bolj zanesljivi. Ko bomo prišli v obdobje, ko bomo 14 dni brez okužbe, pa bomo verjetno prešli na hitre teste," je bila nazorna Slejkova. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pikolo 17:50 07.december 2020.

    https://www.facebook.com/101017414921399/videos/830959331072898