Slovenija
12818 ogledov

Novo o sinočnjih nevihtah in neurjih s točo

toča
1/2
Neurje / Facebook
Slovenijo so včeraj sredi dneva zajela krajevna neurja, Arso je izdal oranžno opozorilo za celotno državo.

Večji nevihtni sistem se je že začel krepiti nad Italijo, okoli 1. ure je dosegel tudi Slovenijo. Arso je opozarjal na možnost poplav in porast hudourniških vodotokov, a se je Slovenija tokrat k sreči najhujšemu izognila. V koprskem pristanišču je bil ladijski promet začasno ustavljen zaradi močnega vetra.

Ob 20.39 so z Uprave za pomorstvo sporočili, da je ladijski promet v koprskem pristanišču začasno ustavljen zaradi močnega vetra, poroča Uprava za RS za zaščito in reševanje.

Agencija RS za okolje (Arso) je na svoji Facebook strani zapisala, da so se v severozahodni, osrednji ter jugovzhodni Sloveniji prve plohe in nevihte začele pojavljati že okoli 16. ure. Močnejša nevihtna celica se je takrat razvila v okolici Bleda in se počasi pomikala proti vzhodu.

Po podatkih republiškega centra za obveščanje so nevihte, ki so se pomaknile nad zahodno in severno Slovenijo, z močnim deževjem in vetrom prizadele predvsem območja občin Radeče, Koper, Gorenja vas - Poljana, Grosuplje, Kočevje, Ljubljana, Velike Lašče, Ajdovščina, Divača, Komen, Videm, Črna na Koroškem, Dravograd in Radlje ob Dravi. Skupaj so pri centru za obveščanje zabeležili 48 dogodkov.

Kot še navaja center za obveščanje, je močno deževje zalilo prostore zdravstvenega doma, nekaj stanovanjskih, gospodarskih, trgovskih in drugih objektov. Posredovali so gasilci, ki so predvsem prečrpavali vodo iz objektov in objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Poplavljanje Drave | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Nekaj pred 22. uro je na Vilharjevi ulici v Ajdovščini strela udarila v hišo. Gasilci so objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

V naselju Lučine v Občini Gorenja vas - Poljane so gasilci sanirali plaz in zaščitili cerkev pred zamakanjem. Zaradi močnega vetra se je podrlo več dreves, med drugim v občinah Komen in Divača, tudi tam so posredovali gasilci.

Kasneje so močnejše nevihte z nalivi in ponekod tudi točo nastale v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga, poroča Arso. V okolici Grosuplja in Trebnjega je padala toča, nevihta pa se je od tam pomikala proti Krškem, poroča spletni portal neurje.si. Toča je pobelila tudi Kredarico, v pol ure je padlo 29,8 milimetra padavin.

toča | Avtor: Neurje / Facebook Neurje / Facebook

Glavnina vremenskega dogajanja se je odvijala v južni polovici Slovenije. Ob prehodu nevihtnega sistema čez severni Jadran so ponoči tudi na Primorskem pihali močni sunki vetra iz zahodne do severne smeri, nevihte z močnim vetrom pa so zajele tudi Istro ter Kvarner.

Ob prehodu nevihtne linije so sunki vetra po podatkih Arsa presegli 70 kilometrov na uro v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju. Najvišjo hitrost je izmerila boja Zarja v Tržaškem zalivu, in sicer 86 kilometrov na uro. Največ dežja je do 23. ure padlo v Kočevju, 106 milimetrov, sledita Pasja ravan z 62 in Kredarica z 42 milimetri.

Nevihte nad južnim delom Slovenije so sredi noči oslabele, padavinski sistem je dokaj hitro razpadel. Krajevno je sicer še možen kakšen naliv.

V drugem delu noči se je vreme postopno umirilo, od zahoda se je začelo jasniti. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 20 stopinj Celzija, na severozahodu pa okoli 14 stopinj.

V petek dopoldne bo dokaj sončno, popoldne in zvečer bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, poroča Arso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.