Slovenija
25 ogledov

O misijah poslanci, ne le vlada

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Zaresu želijo, da napotitev slovenskih vojakov v Afganistan potrdi tudi državni zbor in ne le vlada.
Slovenska vojska že uri nov kader, ki bo sodeloval v mirovnih operacijah v Afganistanu.

V Zaresu bodo danes predstavili novelo zakona o obrambi, ki bo odločanje o sodelovanju vojakov v mirovnih operacijah v tujini, zlasti ko gre za operacije s povečano stopnjo tveganja, prenesla na parlament. "Trenutna zakonodaja omogoča, da lahko o tako pomembnih odločitvah odloča vlada, ki pred tem ni obvezana opraviti nikakršne razprave v javnosti ali v državnem zboru," je o predlogu sprememb povedal Tadej Slapnik iz Zaresa. V stranki želijo, da dobi odločitev legitimno podporo v parlamentu.

Poskus spremembe zakona se nanaša na napoved ministrice za obrambo Ljubice Jelušič decembra lani, da bo Slovenija v Afganistanu prevzela lastno operativno skupino za mentorstvo in povezave, tako imenovano OMLT (Operational Mentor and Liaison Team). Oblikovanje skupine, ki bo sodelovala tudi v bojnih operacijah, pomeni povečanje tveganja za slovenske vojake, zato so v Zaresu predlog v odboru za obrambo podprli le "pogojno". "Takrat smo rekli, da bomo o predlogu spet odločali letos jeseni, pod pogojem, da bo o tem odločal državni zbor," je povedal Slapnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.