Slovenija
21 ogledov

Občasen napad ekoteroristov

“Če bi bilo Celje res tako onesnaženo, kot trdijo predstavniki ekološke patrulje Žurnal24 main
Ekološka patrulja. Zavaja, saj na zdravje vpliva več dejavnikov in ne le onesnaženo okolje.
Bolezni dihal
Najpogostejše. Kot pravi Nuša Konec Juričič, so bolezni dihal res najpogostejše v regiji in Sloveniji. A je v to skupino zajeto vse, od navadnega prehlada, gripe do astme. Dihala so izpostavljen organ in človek težave z dihali opazi prej kot vse druge.

“Uradno s poročilom ekološke patrulje nismo bili seznanjeni, smo bili pa negativno presenečeni, kako so predstavili vsebino, ki je bila vzeta iz konteksta. S podatki strašijo ljudi, in če bi bilo Celje res tako zelo onesnaženo, kot prikazujejo, bi nas država zagotovo že preselila kam drugam,” se je Marko Zidanšek, pooblaščenec župana Mestne občine Celje (MOC), odzval na poročilo Alpe Adria 
Green (AAG).

Več dejavnikov
Res je, da je bila umrljivost za rakom v letih 2003 in 2004 na območju občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrna za od 25 do 30 odstotkov višja od povprečja, res pa je tudi, da je bila v letih prej in potem nižja ali le rahlo nad povprečjem, lani pa znova nižja,” je dejal Zidanšek. Toda, kot je povedala Nuša Konec Juričič, predstojnica oddelka za socialno medicino na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, je okolje le eden od mnogih dejavnikov, ki vpliva na zdravje ljudi. “Zato je treba podatke o zbolevanju za rakom in umiranju za njim gledati širše. Več umrlih v določenem letu nikakor ne pomeni, da je bilo okolje krivo za smrt, niti da je bil takrat vpliv okolja kaj večji kot sicer,” meni Konec Juričičeva.

Razmišljamo, da bi tiste, ki javnosti posredujejo prirejene, neresnične in zavajajoče podatke, ovadili.
Marko Zidanšek

Nitrate merijo vsak teden
Kot je dejal Zidanšek, občina vsake toliko neupravičeno doživi napad ekoteroristov. “Zavedamo se bremen preteklosti in smo paradni konj v skrbi za okolje, saj smo edini v državi, ki smo uredili področje ravnanja z odpadki in še marsikaj,” je poudaril. “Res so največji problem prašni delci, a ker je zanje kriv promet, bo morala za to poskrbeti država,” pa je dejal Roman Kramer, vodja oddelka za okolje in prostor MOC.

“Količino nitratov v vodi merimo vsak teden in analize vzorcev kažejo, da do zdaj niti v enem primeru ni bilo ogroženo zdravje ljudi,” pa je poudaril Marko Cvikl, direktor podjetja Vodovod-kanalizacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.