Slovenija
5 ogledov

Občina nad fasade

V predlogu odloka sta kot nevzdrževana objekta že določena palača Totto ex Gavar Žurnal24 main
Vzdrževalna dela. Občina bo lahko zavezala lastnike ali pa izvedla dela in lastnikom izstavila račun.

Koper. “Če so na objektu take pomanjkljivosti, da zaradi izrabljenosti, zastarelosti, vremenskih vplivov ali učinkovanja tretjih oseb zelo slabo vpliva na zunanjo podobo naselja in krajine, lahko občina zaradi varovanja javne koristi zaveže lastnika, da izvede nujno potrebna vzdrževalna dela,” pojasnjujejo v uradu za okolje in prostor Mestne občine Koper (MOK).

Račun lastniku objekta
V četrtek bo namreč koprski občinski svet obravnaval odlok, na podlagi katerega bo lahko občina zavezala lastnika objekta, naj v določenem roku izvede vzdrževalna dela. Če jih ne bo izvedel, lahko občina sama založi sredstva za vzdrževalna dela in račun izstavi lastniku objekta. Če lastnik ne bo plačal računa, lahko občina na podlagi tega odloka pridobi na tem objektu zakonito hipoteko v višini stroškov izvedbe vzdrževalnih del. Prav tako lahko občina odredi rekonstrukcijo in v končni fazi tudi odstranitev objekta, če pomanjkljivosti ni možno odpraviti samo z vzdrževalnimi deli.

122 tisoč evrov je ocena stroškov za popravilo fasade palače Totto ex Gavardo. Za oba objekta pa skoraj 210 tisoč.

Totto ex Gavardo
Kateri objekti bodo določeni za nevzdrževane in bodo podvrženi ukrepom, je predvideno z dopolnjevanjem odloka na podlagi neodvisnih strokovnih ocen. V predlogu odloka sta kot nevzdrževana že določena propadajoča objekta na Kidričevi ulici. Eden od teh je znana palača Totto ex Gavardo iz 18. stoletja, ki je že nekaj let v večinski lasti optike Salobir. Ta bi si želela v prostorih palače urediti nadstandardna stanovanja ter poslovne prostore in trgovine, vendar naj bi imela težave zaradi neurejenih odnosov z etažnim solastnikom.

O tem smo želeli povprašati tudi lastnika optike Norberta Salobirja, a nam ga včeraj ni uspelo priklicati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.