Slovenija
20 ogledov

Občina zanika korupcijo

Gradbišče Primorja Žurnal24 main
Primorje. Občina zavrača sume opozicijske svetnice glede uslug gradbeni družbi.

"Zavarovanje plačila komunalnega prispevka s tako imenovano bančno garancijo je ustaljena praksa tudi v drugih občinah po Sloveniji, s katero se investitorju omogoči, da čeprav komunalnega prispevka ne poravna v celoti, lahko pridobi gradbeno dovoljenje, in to nikakor ni izreden primer," so pojasnili na Mestni občini Koper. Trdijo, da očitki opozicijske občinske svetnice Olge Franca glede korupcije pri potrdilu občine o plačilu komunalnega prispevka, ki so ga izdali Primorju za pridobitev gradbenega dovoljenja za bazenski kompleks, ne držijo.

Omenjeno potrdilo so sicer res izdali, ne da bi bil komunalni prispevek plačan, vendar je zadostovalo, da so imeli plačilo zavarovano z bančno garancijo. To je bilo tudi v skladu s koncesijsko pogodbo s Primorjem, s katero se je koncesionar obvezal, da bo del plačila komunalnega prispevka poravnal z izgradnjo komunalne opreme. Po stečaju Primorja pa so neplačan komunalni prispevek kompenzirali z že izvedenimi deli na bazenskem kompleksu.

Primorje bi moralo sicer koprski občini za gradnjo bazenskega kompleksa plačati 3,5 milijona evrov komunalnega prispevka.

Ustaljena praksa

Da bi zadevo dodatno preverili, smo se obrnili na koprsko upravno enoto, kjer niso mogli potrditi, ali v konkretnem primeru dano zavarovanje zadostuje za izdajo potrdila o poravnanih obveznostih iz naslova komunalnega prispevka. V splošnem pa naj bi veljalo tako, kot so navedli na občini.

Svetnica se ne da

"Zanimivo bi bilo videti pogodbo med občino in Primorjem," meni Frančeva, ki si je zadala temeljito proučiti verodostojnost občinskih financ. Njeno naslednjo svetniško vprašanje se bo nanašalo na občinski zaključni račun za leto 2011, po katerem ima občina slabih 42 milijonov evrov odprtih kratkoročnih terjatev. "Izvedeti želim, za kakšne terjatve gre in kako bo občina ukrepala, da bodo ti računi plačani," poudarja.

Komentarjev 2
  • titty 17:23 26.februar 2013.

    Popoland!

  • feferon 13:22 26.februar 2013.

    Ah kje, pri nas? To pa v Sloveniji ne obstaja! hahhahaPodajte si roke bratje, ki živite v nekem drugem svetu...