Slovenija
14 ogledov

Obisk gora za zdaj odsvetujejo

Gorski reševalci priporočajo nahrbtnik z zračnimi blazinami ABS, ki omogočajo pl Žurnal24 main
Gore. Letos manj nesreč v gorah, a zaradi plazov več mrtvih gornikov kot lani.

“Razmere v gorah niso primerne za obisk. Zapadli sneg se še ni prijel podlage, zato reševalci priporočajo, da se morebitni obiskovalci držijo zlatega pravila, da teden po zapadlem snegu ne hodijo v gore,” je na včerajšnji tiskovni konferenci Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) povedal Jani Bele, predsednik komisije za informiranje in analize GRZS. “Ta čas pa se lahko v razmerah, kakršne so bile lani, ko se sneg ni sprijemal, tudi podaljša,” je opozoril Franc Miš, podpredsednik GRZS.

27 mrtvih, sedem v plazovih
Do včeraj so imeli na zvezi 343 posredovanj (lani v vsem letu 391), 357 gornikov se je poškodovalo, od tega jih je 27 umrlo (lani 24). Večje število mrtvih pripisujejo zimi, saj je v prvih treh mesecih letos pod plazovi umrlo sedem ljudi. Med gorami je bil po številu smrtnih žrtev letos največkrat usoden Prisojnik, na katerem so umrli štirje planinci. Opažajo pa vse več negorniških nesreč, predvsem v Posočju, kjer po številu ponesrečencev prednjačijo padalci.

Za zimske obiske gora poleg obvezne opreme kot najboljšo zaščito priporočajo predvsem znanje. Plazovni trojček z žolno, sondo in lopato po besedah Beleta ne zagotavlja preživetja pod snegom, veča pa njegove možnosti, kot primer izpostavlja spomladanske plazove, kjer nobenemu od umrlih žolna ne bi pomagala. Kot je dodal Miš, si zveza prizadeva, da bi na Brniku uredili profesionalno dežurno helikoptersko ekipo, skupaj s planinsko zvezo in agencijo za okolje pa vzpostavljajo projekt mreže plazovnih opazovalnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.