Slovenija
1593 ogledov

Obsojenim ortopedom še ni treba za rešetke

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Ortopedi Vane Antolič in Rok Vengust iz UKCL ter Robert Janez Cirman iz Valdoltre, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi prejemanja podkupnin, bi morali z današnjim dnem v zapor.

Antolič je pravnomočno obsojen na leto in pol zaporne kazni, Venegust za dve leti in dva meseca, vrniti mora 33 tisoč evrov podkupnine, ter Cirman na tri leta, vrniti mora 33 tisoč evrov.  Višje ljubljansko sodišče je sodbi prvostopenjskega sodišča pritrdilo februarja letos. 

Podjetje Emporio Medical je podkupnino, da bi dobili posel, podkupnino nakazovalo na bančne račune doma in v tujini, v nekaterih primerih pa tudi v gotovini v zameno za dobavo medicinskih pripomočkov, ki jih je prodajalo omenjeno podjetje.

Prosili za vikend zapor ali delo v splošno korist

Sodišče jih je marca pozvalo na prestajanje kazni, kar naj bi se začelo danes, a so obsojeni zaprosili za alternativno obliko prestajanja kazni. Obtoženi so glede na višino izrečene kazni lahko sodišče zaprosili za dve od treh alternativnih oblik prestajanja kazni zapora: za tako imenovani vikend zapor ali delo v splošno korist.

Za delo v splošno korist je lahko zaprosil Antolič, ki je bil obsojen na kazen do dveh let zapora. Namesto kazni zapora bi tako lahko en dan zapora nadomestil z dvema urama dela v splošno korist.
Vengust in Cirman sta lahko zaprosila za prestajanje tako imenovanega vikend zapora, ko obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela in prebiva doma, razen ob koncu tedna, ko mora biti v zaporu. 

Prvostopenjsko sodišče prošnjo zavrnilo

Čeprav sodišče v sodbi ni izreklo prepovedi opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje, saj ortopedi kaznivih dejanj niso storili v povezavi z zdravljenjem. je prvostopenjsko sodišče prošnjo za alternativno prestajanje kazni zavrnilo. Obtoženi so se na odločitev pritožili, zadeva se zdaj nahaja na Višjem sodišču v Ljubljani, ki pa o tem še ni odločilo, je pa odločilo, da zdravnikom do odločitve sodišča ni treba v zapor. 

Do odločitve zaporna kažen odložena

"Zadeve se trenutno nahajajo na Višjem sodišču v Ljubljani, zaradi vloženih pritožb zoper odločitve prvostopenjskega sodišča. Pritožbeno sodišče je do pravnomočne odločitve odložilo izvršitev zapornih kazni," so pojasnili v uradu predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani. 

 

Komentarjev 3
  • Naklonsky 17:08 25.julij 2022.

    ..in mr. Taubi s kompanjoli je prekinil centralno naročanje tehničnih pripomočkov. Da, posameznikom je potrebno ponovno omogočiti rovarjenja v kalnem!

  • Ender3 16:42 25.julij 2022.

    Sramota je, kaj se gredo ! V opomin drugim, naj odslužijo kar, so tudi zaslužili. Ne koncu bodo itak zahtevali odškodnino, ker bodo našli proceduralne napake v sodnem postopku. Tako navadno postopki potekajo !

  • Avatar Leon
    Leon 13:28 25.julij 2022.

    Obsojenim ortopedom še ni treba za rešetke...tako je odločilo krivosodje .