Slovenija
1999 ogledov

Odgovorna urednica informativnega programa odstopila

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Z mesta odgovorne urednice informativnega programa TVS je odstopila Jadranka Rebernik.

Jadranko Rebernik je na mesto odgovorne urednice informativnega programa marca lani imenoval takratni generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough na predlog takratnega v. d. direktorja televizije Valentina Areha. Pred tem je funkcijo od konca leta 2021 opravljala kot vršilka dolžnosti.

Rebernik je danes predsedniku uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) podala nepreklicen odstop z mesta odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija (TVS), so sporočili z RTVS. Do imenovanja novega odgovornega urednika bo uredništvo informativnega programa kot vršilka dolžnosti vodila Polona Fijavž, sicer dolgoletna novinarka TVS in nekdanja dopisnica iz Berlina.

V skladu z zakonom o RTVS odgovorne urednike programov imenuje in razrešuje uprava na predlog direktorjev, določenih v statutu. Za mesta odgovornih urednikov programov direktorji, določeni v statutu, izvedejo javne razpise. Mandat odgovornih urednikov je štiri leta. Druge urednike imenuje in razrešuje odgovorni urednik programa, so ob tem pojasnili na RTVS.

Rebernik je na čelu informativnega programa nasledila nekdanjo odgovorno urednico Manico Janežič Ambrožič, ki je oktobra 2021 odstopila s tega mesta. Ni se namreč strinjala s krčenjem informativnega programa in prestavitvijo dela sporeda na drugi televizijski program, kar je predvidel predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022.

Novinarji informativnega programa TVS so zatem novembra pripravili protest, a je tedanji programski svet javnega zavoda konec novembra kljub temu potrdil PPN. Vodenje informativnega programa na TVS je brez izrekanja novinarjev kot v. d. prevzela Rebernikova. Slednja tudi ob imenovanju s polnim mandatom ni uživala podpore zaposlenih, ob izrekanju jo je podprlo le 21,8 odstotka zaposlenih, ki so oddali svoj glas.

Zaposleni v informativnem programu TVS so bili do njenega dela kritični tudi v nadaljevanju njenega mandata.

Veliko težav, stanje nevzdržno

Nova uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) pod vodstvom Zvezdana Martića pa je nedavno v. d. direktorja TVS Andraža Pöschla zadolžila, da pozove odgovorno urednico informativnega programa k pripravi poročila o aktivnostih. S tem je uprava sledila pozivu sveta delavcev, ki je v sredo sredo obravnaval razmere v informativnem programu TVS. Člani aktiva novinarjev so ob tem poudarili, da je stanje nevzdržno, kot največje težave pa izpostavili kadrovsko podhranjenost, slabo organizacijo in nekompetentno vodenje.

Hkrati so upravo pozvali, naj razišče in odgovori, ali informativni program 1. programa TVS še deluje tako, da lahko opravlja svoje zakonske in statutarne dolžnosti, ter ali te naloge opravlja tudi odgovorna urednica programa Rebernik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 18:50 19.september 2023.

    Je pa dolgo rabila ta Jebernikova..Obup od ženske !

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:11 19.september 2023.

    Je raje odstopila kot da bi začela delat.