Slovenija
85183 ogledov

Odločitev sprejeta, PCT tudi v šolstvu, vendar ne za vse

Šola in covid Epa
Ali bo za šolanje v živo potrebno izpolnjevati pogoj PCT?

"Za opravljanje šolskih obveznosti pogoj PCT ne bo pogoj," so nam sporočili z ministrstva za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. To pomeni, da za učence in dijake za prisotnost pri pouku ne bo treba dokazovati, da so cepljeni, prebolevniki ali testirani. 

Študenti bodo morali izpolnjevati pogoj PCT

Bodo pa pogoj PCT v prihodnjem študijskem letu morali izpolnjevati študenti, so sporočili z ministrstva za zdravje. Vendar pa študentje možnosti samotestiranja ne bodo imeli. "Študenti niso predvideni, saj so v skupini, ki se lahko cepi (tudi pred dovoljenjem EMA za starejše od 12. let). Pri njih je predviden sistem PCT," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Po zadnjih podatkih je v starostni skupini od 18 do 24 let, cepljenih 29,5 odstotka mladih. 

"Samotestiranje bo prostovoljno"

Dijaki in učenci zadnje triade bodo v prihodnjem šolskem letu imeli možnost samotestiranja doma. "Samotestiranje bo prostovoljno," pravijo na ministrstvu.
S pripravami na samotestiranje, ki naj bi bilo eno od orodij, s katerim bi preprečili zapiranje šol, se je sicer začelo že pred zaključkom preteklega šolskega leta, z namenom, kot so pojasnili na ministrstvu, da pred začetkom novega šolskega leta odpravijo morebitne pomanjkljivostmi. Izkazalo se je, da imajo dijaki in učenci težave predvsem s shranjevanjem oziroma odlaganjem odpadnega materiala po uporabi testa.   

Dijaki: "Samotestiranje nam ne nudi nobene ugodnosti"

V anketi, ki jo je med nekaj manj kot 3000 dijaki opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje, se je z začetkom novega šolskega leta pripravljeno testirati 57 odstotkov anketiranih dijakov, 27 odstotkov se samotestirati ne želi, 16 odstotkov pa je neodločenih. Tisti, ki samotestiranja na domu niso pripravljeni izvajati, kot razlog najpogosteje navajajo lažno pozitiven rezultat samotestiranja, 41 odstotkov pa kot razlog navaja, da jim ukrep ne nudi nobenih ugodnosti. Tudi samotestirani morajo med poukom nositi zaščitno masko in paziti na zadostno razdaljo. 

Za učitelje samotestiranje ni predvideno

Testiranja trenutno ne potrebujejo učitelji, ki so covid-19 preboleli ali so bili cepljeni. Po podatkih iz aprila, ki smo jih prejeli iz MIZŠ, je bilo med osnovnošolskimi učitelji takih okoli polovica.

Večina učiteljev je bila cepljenih v začetku šolskega leta, kar pomeni, da se jim bo status cepljenega iztekel jeseni. Za zdaj je omejen na devet mesecev, odločitve o podaljšanju pa oblasti še niso sprejele. Ali bodo učitelji dobili poživitveni odmerek, ali se bodo spet tedensko testirati, še ni znano.
 Sindikat SVIZ je ministrstvo večkrat pozval, naj tudi učiteljem omogoči samotestiranje na domu. Na ministrstvu so potrdili, da so dogovori o tem potekali, vendar se vlada ni odločila, da bi možnost samotestiranja ponudila tudi učiteljem. Na pojasnila zakaj, še čakamo. 

Komentarjev 45
  • Joseph_Smith 09:59 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Koper 09:15 05.avgust 2021.

    Ta vlada ves čas dela na temu da razdvaja ljudi in povzroča nestrpnost. V gostinske lokale samo cepljeni,...... Nihče ne rabi nič a dijaki cepljeni,testirani,..... Milijon in ena razlika med ljudmi.Dnevno nova pravila in ukrepi. Ma se je kdo sploh ...prikaži več vprašal če niso tej ljudje malo moteni? Začenjam verjet da so jim res dali pravo cepivo.

  • bobubob 08:54 05.avgust 2021.

    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm Naj se bodoči intelektualci odločijo: ali si dajo delati lobotomijo, da se bodo laže prisilili v 'prostovoljno' cepljenje oz. dnevno 'testiranje' - ali pa pustijo študij in gredo pobirat krompir. In nato bodo tako 'izgrajeni' intelektualci zagotovo odlični socialistični ...prikaži več voditelji, predvsem pa bodo sposobni BITI VODENI. Vesolje morebiti ni neskončno, človekova neumnost pa.