Slovenija
12637 ogledov

Odstop znanega direktorja: Dokument razkriva, da je igral dvojno igro

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje BSH Hišni aparati Nazarje
Pridobili smo dokument, v katerem se nekdanji direktor BSH Boštjan Gorjup posredno kar sam razkrije kot lastnik podjetje, ki mu je dajal posel.

Pridobili smo dokumenti, ki razkriva, da je dejanski lastnik podjetja Perun Holding d.o.o. Boštjan Gorjup. Vojko Kotnik, ki je v registru vpisan kot lastnik Perun Holdinga, naj bi bil tako le slamnati lastnik za Gorjupa.

Tudi iz Nemčije brez odgovora

Naj spomnimo, da smo pred časom raziskovali zgodbo, zakaj je Boštjan Gorjup, nekdaj predsednik GZS in član posvetovalne skupine ministra za gospodarstvo Matjaža Hana, nenadoma odstopil s položaja generalnega direktorja ene izmed večjih podjetij v Sloveniji – BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje.  Članek najdete TUKAJ

Boštjan Gorjup je sicer postal direktor BSH Hišni aparati že daljnega leta 2006, kasneje je dodatno vzpostavil in vodil mrežo podjetja na Hrvaškem, v Srbiji in Bolgariji, kasneje je opravljal funkcijo direktorja financ in kontrolinga za regijo Evropa znotraj skupine BSH v Münchnu, Nemčiji. Po vrnitvi v Slovenijo je maja 2016 ponovno prevzel vodenje družbe BSH Hišni aparati Nazarje in celotne regije Adriatic East.

Safari v Afriki Slovenija Hudi očitki na račun bivšega direktorja, on pa: "Safari. Afrika."

Boštjan Gorjup je z mesta direktorja odstopil 15. marca 2024. Uradno pojasnilo za odstop so bili osebni razlogi. Dva dni pred tem, 13. marca, smo iz Žurnala24 v podjetje BSH poslali vprašanja, ali drži, da je Gorjup dejanski lastnik podjetja Perun holding d. o. o., ki je večinski lastnik podjetja Turnaplast d. o. o., to pa je eden izmed večjih dobaviteljev podjetja BSH. Podjetja Turnaplast je namreč eden izmed večjih dobaviteljev podjetja BSH Hišnih aparatov, ukvarja se s proizvodnjo izdelkov visoke kakovosti iz plastičnih mas. Zanimalo nas je tudi, ali so s to dvojno vlogo Gorjupa seznanjeni v Nemčiji na sedežu matičnega podjetja. Čez dva dneva je Gorjup odstopil.

Takrat smo neuradno izvedeli, da naj bi v matičnem podjetju BSH Hausgeräte GmbH, ki ima sedež v Nemčiji, zoper njega sprožili postopke, kjer naj bi preverjali morebitno izčrpavanje podjetja BSH v Sloveniji preko podjetja Turnaplast d.o.o. iz Laškega, ki je v 85% lasti podjetja Perun holding.

Od takrat, ko je podjetje začelo poslovati z BSH, so njihovi prihodki strmo rasli. Če so leta 2017 imeli okoli 3 milijone prihodkov, so jih po javno dostopnih podatkih imeli leta 2022 že 7,8 milijona evrov prihodkov.

Kot smo še neuradno izvedeli, lastnik in nadzorniki BSH niso bili seznanjeni, da za tem podjetjem stoji Gorjup. Od njih naj ne bi imel zelene luči oziroma dovoljenje za takšno poslovanje.

Boštjan Gorjup | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Marca smo se obrnili tudi na sedež podjetja v Nemčijo, kjer so nam odgovorili, "da je Boštjan Gorjup, poslovni direktor in finančni direktor Adriatic East, 15. marca 2024 odstopil s položaja in na lastno željo zapustil podjetje. Razlog za odstop je osebne narave. Podjetje se zahvaljuje gospodu Gorjupu za dolgoletno delo pri BSH in mu želi vse dobro v osebni in poklicni prihodnosti. BSH ima globalni sistem upravljanja skladnosti, ki zagotavlja, da so vse poslovne dejavnosti skladne. Prosimo za razumevanje, da ne moremo posredovati dodatnih podrobnosti."

Naj spomnimo, da je podjetje BSH pridobilo v zadnjih letih nekaj milijonov proračunskih sredstev in subvencij. Prav tako je lani podjetje Turnaplast pridobilo za dobrih 200 tisoč evrov iz Javnega sklada za RS za podjetništvo.

Črno na belem: namigovanja držijo

V dokumentu, ki ga hranimo v uredništvu, je prvič črno na belem zapisano, da je Gorjup dejanski lastnik Perun Holdinga. 

To piše v pritožbi, ki jo je zoper sklep Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je povezan s sklepom registrskega sodišča, vložil Perun Holding. Zapisano je, da je: "Boštjan Gorjup – preko koorporacijskih pogodb dejanski, ne pa tudi formalni lastnik" pritožnika torej Perun Holdinga. Če poenostavimo – Gorjup se je v tem dokumentu kot lastnik podjetja na sodišču razkril sam oziroma ga je kot dejanskega lastnika razkrilo njegovo podjetje. Zakaj naj bi se Gorjup dejansko skrival za slamnatim lastnikom Vojkom Kotnikom, smo želeli preveriti pri slednjem.

Dokument | Avtor: dokument/zurnal24.si dokument/zurnal24.si

Poslali smo mu nekaj vprašanj glede lastniške povezave z Gorjupom ter ali drži, da naj bi zadevo preiskoval FURS. Ker odgovorov nismo prejeli, smo ga poklicali, vendar nam je razburjen le zabrusil, da so to njegove privatne zadeve: "So mi povedali, da ne rabim odgovarjati na njih. Kaj, če bi jaz vas vprašal, s kom spite ali kje ste? Ne bom vam razlagal svojih privatnih stvari in ne vem, zakaj me sploh kaj sprašujete. Nisem vam dolžan nič pojasnjevati.”

Vojko Kotnik se je sicer po našem prvem – aprilskem klicu in vprašanjih sicer naenkrat umaknil kot direktor podjetja Perun Holding, novi direktor je postal Jure Perme.

Ne posredujejo teh informacij

Prav tako smo na podejtje BSH v Sloveniji poslali vprašanja o povezavi med podjetjem Turnaplast, BSH in Gorjupom. “Kot smo že sporočili, je Boštjan Gorjup, direktor področja gospodarjenja in finančni direktor družbe Adriatic East, odstopil s svojega položaja in zapustil družbo na lastno željo 15. marca 2024. Načeloma ne posredujemo dodatnih informacij o notranjih ali zunanjih poslovnih odnosih,” so sporočili iz BSH Slovenije. Že pred časom smo o povezavi s Perun Holding spraševali tudi Gorjupa, vendar nam na vprašanja še vedno ni odgovoril.

Odgovore glede načina poslovanja s tihim in slamnatim lastnikom podjetja smo naslovili še na pristojna ministrstva in pravosodne organe. Odgovore še čakamo.

Komentarjev 8
  • Avatar Leon
    Leon 08:27 26.julij 2024.

    Rdeča nit vseh kazenskih dejanj je nedelovanje pravne države ! Torej krivosodje ,katerega edini namen je višje plače .

  • Štrikzajla 08:23 26.julij 2024.

    Mafija na delu.

  • Grof 08:09 26.julij 2024.

    Vlada pošilja zavaljenega lopova, Tomaža Vesela v Bruselj, bil je lisjak v kurniku, v Bruslju, pa bo, volk v krdelu ovac, mali lpov v velikih čevljih