Slovenija
90 ogledov

Odvetnik Popovića mož preiskovalne sodnice

Boris Popovič Suzana Kos
Koprski župan Boris Popovič ima novega odvetnika Renata Dukiča, ki pa je tudi mož koprske preiskovalne sodnice Lee Japelj Dukič, ki je vodila preiskavo v nekaterih Popovičevih zadevah.

V sredo bo Renato Dukič na koprskem sodišču zastopal Popoviča na obravnavi v primeru prodaje zemljišč na Serminu, kjer pa je preiskavo vodila Lea Japelj Dukičeva. Preiskava je bila sicer končana že leta 2011, torej pred začetkom sodelovanja Popoviča in Dukiča, ko Dukič ni bil Popovičev odvetnik, zato zadeva uradno ni sporna. Nekateri pa imajo kljub temu pomisleke, saj bi lahko Dukič zaradi intimnega odnosa s preiskovalno sodnico razpolagal z zelo zaupnimi informacijami in na njih gradil obrambo, piše Dnevnik.

Japelj Dukičeva je po pisanju Dnevnika še decembra lani, ko je Dukič že bil Popovičev odvetnik, vodila tudi preiskavo zoper Popoviča v zvezi s koprskim kopališčem, kjer je prav tako osumljen zlorabe položaja, ker je kot koprski župan razdrl koncesijo za koprsko kopališče in stavbno pravico na tamkajšnjih donosnih gostinskih lokalih mirno prenesel na njegovo družinsko podjetje. S tem naj bi občinski proračun oškodoval za več milijonov evrov, a je zadevo že zaključila.

Izločitve za zdaj ne bo

Na koprskem sodišču so le štirje preiskovalni sodniki. In ker Popoviča bremenijo še druge kazenske ovadbe je novinarje Dnevnika zanimalo, kako bodo dodeljevali Popovičeve zadeve in ali bodo Japelj Dukičevo vnaprej izločili. S sodišča so sporočili, da bodo glede izločitve premislili.

Predsednice sodniškega društva Janja Roblek pravi: "Slovenija je majhna in veliko sodnikov ima partnerja, ki so odvetniki ali tožilci. Če pride do konflikta interesov, se mora sodnik nemudoma izločiti". In dodaja, da izločitveni razlogi nastopijo le, če zakonca istočasno nastopata v isti zadevi, kar pa se v tem primeru ni zgodilo.

Komentarjev 7
  • primorka 18:44 15.februar 2013.

    SE STRINJAM !!!!!!!!!!!!!!!

  • privat 09:36 08.februar 2013.

    kap..vse se že zmenijo doma??

  • Dejan Kodrič 11:59 04.februar 2013.

    Kakšne države?!!! IZ LJUDI SE DELAJO NORCA in kaj mi nardimo? NIČ!