Slovenija
13 ogledov

OECD dal zeleno luč Sloveniji

Pristopni proces se bo začel z obiskom namestnice generalnega sekretarja OECD Th Žurnal24 main
Potem ko je minuli petek svet Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) sprejel pristopni program, so se pristopni pogovori s Slovenijo tudi uradno začeli.

Pogajanja razen s Slovenijo potekajo še s Čilom, Estonijo, Izraelom in Rusijo.

Pristopni pogovori za članstvo v OECD bodo potekali na individualni ravni, torej z vsako državo posebej. Namestnica generalnega sekretarja organizacije Thelma Askey bo tako v naslednjih nekaj tednih obiskala vsako od petih držav pristopnic in tako začela pristopni proces. Končna odločitev bo sprejeta na podlagi doseženega dogovora vseh 30 članic OECD.

Hkrati z začetkom pristopnih pogajanj z omenjenimi petimi državami je OECD danes napovedal tudi bolj zavzeto sodelovanje z nekaterimi pomembnejšimi svetovnimi gospodarstvi, predvsem z Brazilijo, Kitajsko, Indijo, Indonezijo in Južnoafriško republiko, poročajo tuje agencije.

Proces vstopanja Slovenije bo vodil minister za razvoj Žiga Turk, ki ga je vlada imenovala za glavnega pogajalca, potrebno pa bo sodelovanje skoraj vseh ministrstev in drugih vladnih organov oziroma služb. Pristopni program zahteva pregled zakonodaje in prilagoditev priporočilom in zahtevam OECD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.