Slovenija
46360 ogledov

Ogorčena upokojenka: "To je norčevanje iz volilcev!"

evropske volitve Saša Despot
Volivci, ki na predčasnih volitvah v Ljubljani želijo glas oddati na Gospodarskem razstavišču, šele na lokaciji, kjer naj bi po podatkih DVK bilo volišče, ugotovijo da morajo na drug naslov, da do volišča lahko dostopajo. Poklicali sta nas dve bralki.

"S skupino upokojencev smo se danes odpravili na predčasne volitve, na spletni strani Državne volilne komisije smo prebrali, da je volišče na Gospodarskem razstavišču na Dunajski cesti 18 v stavbi Kocka A2. Ko smo z avtobusom prišli tja, smo pešačili do Dvorane Kocka A2, tam pa šokirani opazili napis, da do volišča tukaj ne moremo dostopati," razlaga upokojenka Mariča Golob, ki živi v domu za upokojence Tabor v središču Ljubljane. 

"Ostareli naj hodimo še 15 minut? To je norčevanje!"

"Da bi oddali svoj glas, bi morali nazaj in okoli do Vilharjeve, kar za nas pomeni kakih 15 minut hoje, kar pa je za nekatere ostarele med nami precejšen napor. Nedopustno se nam zdi, da Državna volilna komisija na svoji spletni strani ne objavi pravega naslova, oziroma ne doda opombe, da je vhod na volišče na drugi strani Gospodarskega razstavišča. Ali čisto nič ne mislijo? Šele ko volilec pride do lokacije, vidi oznake, da je na napaščnem naslovu. To je nesramno do ljudi, predvsem starejših in norčevanje iz volivcev," je ogorčena Mariča Golob. 

evropske volitve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na predčasnih volitvah je doslej glasovalo 2,5 odstotka ljudi, kar je več kot v vseh treh dnevih predčasnih volitve leta 2019, ko je na predčasnih volitvah glasovalo 1,84 odstotka volivcev. 

Razočarani in jezni, sploh ne bodo volili

Upokojenka razlaga tudi, da so na naslov na Dunajski cesti prihajali še številni drugi, ki so na predčasnih volitvah želeli oddati glas. Nekaj jih je bilo tako razočaranih in jeznih, da so se odločili, da sploh ne bodo glasovali in so odšli. 

"Ves čas govorimo o nizki volilni udeležbi in namesto, da bi volivce spodbujali se dogajajo stvari, ki ljudi odvračajo od volitev," je ogorčena tudi Ana Bardorfer. "Mudilo se mi je v službo, ki jo imam v Kopru, pred tem pa sem hotela še pravočasno glasovati, da mi to ne bo treba za vikend. Odpeljala sem se na Dunajsko, do Gospodarskega razstavišča kot piše na strani, parkirala in plačala parkirnino, nato pa šele, ko sem prišla do Gospodarskega razstavišča, ugotovila, da moram na Vilharjevo, saj to ni bilo nikjer označeno prej," razlaga Bardorfer. 

"Za nekaj, kar bi lahko opravila v par minutah, sem potrebovala 45 minut"

Med Dunajsko in Vilharjevo je še zaprta cesta, zato je potreben obvoz, poleg tega pa na Vilharjevi ni označeno, kje je parkirišče za volilvce. "Za nekaj, kar bi lahko opravila v nekaj minutah, sem potrebovala 45 minut. Nekateri se ne znajdejo, niso vedeli kam in so begali sem in tja. Težave so tudi za tiste, ki pridejo z avtom, saj je med Dunajsko in Vilharjevo zapora, poleg tega na Vilharjevi ni oznake za parkirišče," našteva Bardofer. "Izgubila sem ogromno časa in živcev samo za to, ker na DVK niso pomislili, da bi na svoji spletni strani označili spremembo, ki velja za volišče v Ljubljani. In nisem edina, članica komisije na volišču mi je povedala, da dobivajo ogromno pritožb na ta račun."

DVK: "Na Gospodarskem razstavišču so številne oznake!

"Gospodarsko razstavišče je opremljeno s številnimi oznakami/tablami z informacijami o predčasnem volišču in vhodu na to volišče, ki je od Dunajske ceste 18 oddaljeno cca. 300 metrov," pravijo na Državni voliolni komisiji, ki jo vodi Igor Zorčič. Naši sogovornici pa poudarjata, da je težava ravno v tem, da volivec najprej pride na Dunajsko na Gospodarsko razstavišče in šele tam ugotovi, da je na napačnem naslovu.

evropske volitve | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na naše vprašanje zakaj na spletni piše, da je volišče na Dunajski, če pa je vhod na Vilharjevi, na DVK odgovarjajo: "Predčasno glasovanje na Gospodarskem razstavišču poteka v dvorani Kocka (A2), ki je del Gospodarskega razstavišča. Naslov Gospodarskega razstavišča je Dunajska cesta 18 (in ne Vilharjeva cesta, čeprav je tam vhod v omenjeno dvorano)." Tam je tudi na voljo brezplačen prostor za parkiranje, navajajo na DVK. "Poleg tega smo bili v sredo obveščeni, da je mestna občina Ljubljana zagotovila brezplačen prevoz volivcev z vozili na električni pogon, t.i. kavalirji (od Dunajske, kamor pripelje mestni avtobus, do vhoda na volišče)," še sporočajo z DVK. Vendar tudi glede tega ni objave na njihovi spletni strani. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 55
  • Avatar Leon
    Leon 07:50 07.junij 2024.

    Kletarji volišča so zaprta ! Kaj boste pisali sedaj ?

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:44 07.junij 2024.

    Upam,da imate volilci kaj pameti,in da boste pravega volili,pa ne unga,ki priznava teroriste

  • pulse 16:17 06.junij 2024.

    Zdaj je Svoboda: ljudje ne morejo niti normalno voliti...