Slovenija
20 ogledov

Opozicija proračun ocenjuje kot nerealen

Državni zbor Shutterstock
Poslanci opozicije vladi očitajo, da je predlog proračuna za leto 2015 nerealen. V proračunu je predvideno dodatno zniževanje primanjkljaja, potem ko naj bi leta 2014 zdrsnil pod tri odstotke BDP.

Državni zbor (DZ) je nadaljeval izredno sejo, na kateri se je v ponedeljek seznanil s predlogom proračuna za prihodnji dve leti in opravil že tudi razpravo o spremembah proračuna za prihodnje leto.

Vlada želi s proračunom doseči konsolidacijo javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP pomeni nekaj manj kot tri odstotke.

V letu 2015 se prihodki v primerjavi z načrtovanimi za leto 2014 povečujejo za nekaj milijonov evrov in bodo znašali 8,6 milijarde evrov. Bolj pa se klesti poraba, namreč za 142 milijonov evrov. Znašala bo 9,5 milijarde evrov, s tem pa se bo proračunski primanjkljaj z ene milijarde evrov, kolikor naj bi znašal prihodnje leto, zmanjšal na 859 milijonov evrov.

Opozicija: proračun je nerealen

Ker je proračun najpomembnejši dokument vsake vlade in izraz njene politike na vseh področjih, je predsednica vlade Alenka Bratušek v ponedeljek DZ obvestila, da bo na sprejem proračuna za leto 2014 vezala zaupnico vladi.

Bratuškova je prepričana, da obravnavani proračun v danih razmerah najmanj posega v socialni status ljudi, vlada pa želi z njim doseči jasno začrtan cilj – uspešno, socialno pravično in solidarno Slovenijo. Opozicija je ob obravnavi opozarjala, da je cilj nerealen in ni razvojno naravnan, med prihodki pa da ne upošteva drugega kot nove davke.

Dežela dveh seznamov državljanov

"Ali je v proračunu zajeto plačilo odškodnine izbrisanim, ki je iz dneva v dan višje in lahko doseže celo eno milijardo evrov," je kritiko, da je predlog proračuna nerealen, pojasnil Marjan Pojbič (SDS). Po drugi strani pa se tiste, ki živijo najtežje, pribija na križ z novimi davki, je dodal.

Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da novi davki in ukrepi preveč stiskajo slovensko podeželje. Ob tem pa je Slovenija še vedno dežela dveh seznamov državljanov: na eni strani so privilegirani, na drugi pa tisti, ki v strahospoštovanju do države redno plačujejo davke. Zdaj pa prihaja še nov davek, je spomnil na predlog zakona o davku na nepremičnine, ki ga bo DZ obravnaval v nadaljevanju izredne seje.

Po drugi strani je Katarina Hočevar (DL) predlog proračuna predstavila kot "davek za nedelo tistih, ki so imeli ali pa ste imeli, možnost sodelovati v vladah zadnjih dveh desetletij". Proračun za leto 2015 je boleč in realen, na mnogih področjih jemlje in na redkih daje, je dejala. Vendar pa je treba zapitek vedno plačati in s tem proračunom tako kot s tistim za leto 2014 po njenih besedah plačujemo nacionalni interes, ki so ga nekateri tako vneto zagovarjali.

"Kdo bo plačeval vse te silne obresti, ki so predvidene," je vprašal Zvonko Černač (SDS) in menil, da bi se lahko zadolževali veliko ceneje. "Ta proračun govori o tem, da bo še nekaj prihodnjih generacij obremenjenih z odplačevanjem posojil, ki jih zdajšnja vlada najema po nenormalno visokih obrestnih merah," je opozoril.

"Privablja krizo v Slovenijo"

Janez Ribič (SLS) ocenjuje, da so še področja, kjer bi se dalo zmanjšati porabo. Kot primer je navedel javno upravo, kjer so zaposleni visoko izobraženi kadri, a se kljub temu plačuje zunanje izvajalce.

"To je prvi dokument, ki resno privablja veliko krizo v Slovenijo, ki bo prišla v naslednjem letu," o proračunu pravi Franc Breznik (SDS), ki dokument imenjuje pot v prepad. Napovedal je, da se bo proračunski primanjkljaj že prihodnje leto približal šestim odstotkom BDP. Ljudje namreč ne bodo več plačevali davkov, dela na črno pa bo vedno več.

Komentarjev 2
  • privat 09:58 08.december 2013.

    ta umetnik ,ustvarjalec tega templa se je dober izrazil...stebre nosijo otroci ,matere ,ženske posamezniki ,ki jih stiskajo zgoraj naseljeni veseljaki...politiki ,ki lumpajo in uživajo! obrazov pa ne vidim jasno...vseeno sej vemo in zgodovina tudi!

  • ennanova 09:57 12.november 2013.

    Papir servis se je danes primoran posloviti od 172 delavcevPodjetje Papir servis je na podlagi prejete sodbe Upravnega sodišča v Ljubljani, vezane na upravni spor nevladne organizacije Alpe Adria Green, izgubilo veljavno okoljevarstveno dovoljenje za svoje obratovanje v Vevčah. ...prikaži več Brez dvoma gre za veliko presenečenje in še večjo zaskrbljenost vodstva in lastnikov podjetja, saj je …http://za-misli.si/subkultura/1285-papir-servis-se-je-danes-primoran-posloviti-od-172-delavcev