Slovenija
28 ogledov

Optimirajte dohodnino

Šefica Mojca Centa Debeljak je uvedla preiskavo na Dursu. FOTO: Željko Stevanič Žurnal24 main
Davčna uprava je na spletu objavila e-obrazec za izračun dohodnine.

Do 31. januarja morajo delodajalci zaposlenim in Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) posredovati podatke za odmero dohodnine za leto 2011. S temi podatki in elektronskim obrazcem na Dursovi spletni strani si je tako že mogoče izračunati, ali boste morali dohodnino za lani doplačati ali pa boste dobili vračilo.

Če delodajalčevega obvestila še nimate, si lahko pri izračunu pomagate tudi s plačilnimi listami. A pozor, v dohodnino za lani se vštevajo vse lani prejete plače. Zadnja lanska (decembrska), ki bo (je bila) izplačana ta mesec, tako ne spada več v lansko dohodnino. Spada pa v dohodnino 2011 plača za december 2010, izplačana januarja lani.

Vzdrževani družinski člani

Če med letom niste uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane ali je olajšavo uveljavljal le eden od staršev, izračun pa pokaže, da bi bilo optimalneje, če bi jo drug ali če bi si to olajšavo celo delila, je te spremembe davčni upravi mogoče sporočiti do 6. februarja s posebno vlogo (najdete jo na spletni strani E-davki).

Tudi letos bo Durs sam pripravil informativne izračune. Prejeli jih bodo tudi študenti, ki so lani zaslužili več kot 3.143,57 evra. Po Dursovih napovedih bodo prvi informativni izračuni odposlani konec marca letos, vsi pa bodo odpremljeni do 31. maja. Zavezanci, ki niti do 15. junija izračunov ne bodo dobili, bodo morali napoved vložiti sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.