Slovenija
15340 ogledov

Zdaj pa oranžno opozorilo še zaradi tega

oranžni alarm zaradi dežja in vetra
1/3
ARSO
Agencija za okolje je za območje celotne države izdala oranžno opozorilo tudi zaradi močnega vetra.

Oranžno opozorilo za območje celotne države za danes velja zaradi obilnih padavin. Vmes bodo nastajale tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Po novem pa za območje celotne države velja oranžno opozorilo tudi zaradi močnega vetra. "Popoldne bo v notranjosti za krajši čas zapihal okrepljen veter severnih smeri, ki bo po nižinah dosegal hitrosti okoli 70 km/h. Burja na Primorskem bo v sunkih dosegla hitrosti do 100 km/h," so zapisali na agenciji za okolje.

Dežuje po večini države. Severovzhod Slovenije je že dosegla hladna fronta. Zapihal je tudi veter severnih smeri. Na Vršiču že sneži.

𝐏𝐫𝐯𝐢 𝐬𝐧𝐞𝐠 ❄️Hladna fronta je dosegla sever Slovenije, na Vršiču že sneži. #trenutnovreme

Posted by ARSO vreme on Thursday, September 12, 2024

Obilne padavine lahko pričakujemo tudi popoldne. 

slabo vreme dež Obala | Avtor: Bralec Bralec

"Zjutraj in dopoldne so se nevihte z močnejšimi nalivi pojavljale predvsem v zahodni in južni Sloveniji. Padavinski pas, ki se je obnavljal nad Slovensko Istro, je lepo viden tudi na grafiki skupne količine padavin med 8.00 in 11.30. Skupno je največ padavin padlo na jugozahodu države, ob morju tudi več kot 100 mm. Drugod večinoma od 20 do 60 mm," dogajanje prve polovice dne povzemajo na agenciji za okolje. 

𝗗𝗼𝗴𝗮𝗷𝗮𝗻𝗷𝗲 𝘃 𝘇𝗮𝗱𝗻𝗷𝗶𝗵 𝘂𝗿𝗮𝗵 Objavljeno: 12. september ob 12.15 🌧️ Zjutraj in dopoldne so se nevihte z močnejšimi nalivi...

Posted by ARSO vreme on Thursday, September 12, 2024

Obilne padavine so na Obali povzročile veliko težav. Voda je poplavila tudi hitro cesto Izola - Škofije, kjer je na več odsekih promet močno oviran. Več o tem tukaj. Težave ostajajo tudi na drugih cestah na Obali. Prometnoinformacijski center voznikom odsvetuje, da se odpravljajo na obalo, če to ni nujno potrebno. Prav tako ostaja na dolenjski avtocesti zaprt izvoz na počivališče Podsmreka proti Ljubljani. Razlog za zaporo je poplavljeno vozišče. 

Previdno na cestah. Pri vožnji upoštevajte nasvete, ki veljajo za vožnjo v dežju.

Hidrologi opozarjajo na naraščanje vodotokov in hudournikov. "Vodotoki v slovenski Istri poplavljajo, vendar imajo že ustaljene pretoke. Zaradi povečane namočenosti tal in vodnatosti, bodo danes popoldan in zvečer lahko ob dolgotrajnejših nalivih še možne poplave ob hudourniških vodotokih in manjših rekah. Ta pojav je bolj verjeten v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji. Razlivanja posameznih manjših vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode bodo danes možna tudi drugod po državi," je razvidno iz hidrološkega opozorila.

poplavljena obalna cesta | Avtor: Radio Capris Radio Capris

Do jutri zjutraj naj bi se vremenske razmere umirile. Jutri nas čaka oblačen in hladen dan. Čez dan se bodo temperature povzpele do 13 °C. Meja sneženja se bo lahko v noči na petek na severu spustila tudi do nadmorske višine 1400 m.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

V soboto in nedeljo nas čaka zmerno do pretežno oblačno vreme. Na Primorskem bo lahko nekaj jasnine. V vzhodni polovici države lahko pričakujemo, da bo občasno še deževalo. V severni Sloveniji bo pihal zmeren severni veter. 

"Od ponedeljka do sobote bo prevladovalo razmeroma oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki bodo verjetnejše v vzhodni polovici Slovenije. Verjetnost za padavine bo povečana v četrtek. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne pa povečini med 15 in 20 °C," predvidene vremenske razmere v prihodnjem tednu opišejo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Nelaži 15:43 12.september 2024.

    Čisto po na-ključju tako kot vedno pri nas zdaj poteka NATO vaja z imenom Preskok. Lepo ime, ki ponazarja preskok iz poletja v zimo. Ne bomo se čudili, če jim bo uspelo skreirati tudi kakšne snežne padavine. NATO vaja Preskok ...prikaži več bo preskočila v NATO vajo z naslovom Zvezda Triglava in tako naprej vse nekje do Novega leta. Glede NATO vremenskega vojskovanja vlada nič ne vidi, nič ne sliši pa tudi nič pametnega ne pove.