Slovenija
7182 ogledov

Oranžno vremensko opozorilo: Pričakujemo močne nalive in nevihte

močne nevihte in nalivi Profimedia
Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo. Pričakujemo lahko nevihte z močnejšimi nalivi.

"V noči na četrtek in v četrtek čez dan pričakujemo obilnejše padavine. Nastajale bodo nevihte z močnejšimi nalivi," so v opozorilu zapisali na agenciji za okolje. Oranžno opozorilo velja danes od 18. do 24. ure za severozahod države, kjer pričakujejo obilne padavine. Jutri oranžno opozorilo velja za severozahod in jugozahod države.

Danes bo več jasnine na vzhodu države. Na zahodu bo nastalo nekaj ploh, popoldne in zvečer tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 20 do 25 °C, ob morju do 27 °C. "Ponoči se bodo plohe in nevihte na zahodu okrepile in širile proti vzhodu. Vmes bodo tudi močnejši nalivi. Ob morju se bo krepil jugo. Jutranje temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 20 °C," o tem, kaj lahko pričakujemo v noči na četrtek, pravijo na agenciji za okolje.

naliv dež vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Četrtek bo oblačen s plohami in nevihtami. "Ponekod bodo še nastajali močnejši nalivi. Ob morju bo sprva pihal okrepljen jugo, popoldne bo v notranjosti zapihal okrepljen veter severnih smeri, zvečer na Primorskem povečini zmerna burja. Sredi dneva bodo temperature od 11 do 18, na Primorskem do 24 °C. Popoldne se bo hitro hladilo. Meja sneženja se bo v noči na petek ponekod na severu države spustila do nadmorske višine okoli 1400 m," opozarjajo.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin

V petek bo oblačno. Čez dan bodo padavine slabele in popoldne povečini ponehale. Burja na Primorskem bo slabela. Hladno bo.

"Kot vse bolj kaže, bo četrtkova vremenska situacija z obilnimi padavinami, ko bodo prehodno pogostejše tudi nevihte z močnimi nalivi, potencialno nevarna za krajevne hudourniške poplave predvsem v hribovitem svetu zahodne polovice Slovenije," opozarjajo pri Ciklon.si.

"V noči na četrtek bodo ob nevihtah z močnimi nalivi hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji. Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode. Ob dolgotrajnejših nalivih so možne poplave ob hudourniških vodotoki in manjših rekah. Verjetnost za ta pojav je sprva večja na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Slovenij," je razvidno iz hidrološkega opozorila.

hidrološko opozorilo | Avtor: ARSO ARSO

Kako kaže od sobote dalje?

V soboto bo zmerno do pretežno oblačno. Na severu in vzhodu bo lahko občasno rahlo deževalo. Od sobote dalje bo prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme. Nekoliko več jasnine lahko pričakujejo na Primorskem. "Padavine bodo malo verjetne, a je napoved še zelo negotova. Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje. Jutranje temperature bodo okoli 10, dnevne okoli 20 °C," dodajajo.

dolgoročna vremenska napoved | Avtor: ARSO ARSO

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.