Slovenija
19885 ogledov

Osebne izkaznice: Koliko staro fotografijo lahko predložite?

osebna izkaznica Žurnal24 main
Zaradi neustreznosti so lani zavrnili fotografije 391 oseb.

''Zakon o osebni izkaznici v četrtem odstavku 13. člena določa, da mora državljan k vlogi za izdajo osebne izkaznice predložiti fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo,'' so nam povedali na Ministrstvu za notranje zadeve. Dodali so, da starost fotografije ni zakonsko časovno omejena, kriterij, ki ga mora upoštevati uradna oseba, je torej zgolj ujemanje fotografije s trenutnim videzom vlagatelja. Navedeno določilo hkrati ureja obliko predložitve fotografije – v fizični ali digitalni obliki. Digitalna fotografija je fotografija, ki jo izdela fotograf, ki je pooblaščen za uporabo informacijskega orodja e-fotograf. Digitalne fotografije se hranijo v posebnem elektronskem odložišču eno leto, iz česar izhaja tudi splošna predpostavka, da naj fotografija ne bi bila starejša od enega leta. Je pri otrocih kaj drugače?

''Ker pri otrocih v krajšem časovnem obdobju prihaja do vidnejših sprememb obraza kot pri odraslih osebah, je tem spremembam prilagojena veljavnost dokumentov,'' so nam odgovorili na MNZ. Prav zaradi neustreznosti prestarih fotografij za učinkovito identifikacijo posameznika, se osebna izkaznica otroka do dopolnjenega 3 leta starosti izda z veljavnostjo 3 let, osebna izkaznica otrok od 3 do 18 leta starosti pa z veljavnostjo 5 let. Osebna izkaznica polnoletne osebe se namreč izda z veljavnostjo 10 let, osebna izkaznica oseb po dopolnjenem 70 letu starosti pa celo s trajno veljavnostjo. Ne glede na navedeno pa Zakon o osebni izkaznici v 11. členu določa, da mora državljan osebno izkaznico izročiti v uničenje, če fotografija ne kaže več njegove prave podobe.

Brada Slovenija Kakšna mora biti fotografija za osebno izkaznico?

Kaj pa, če fotografija ne ustreza pogojem?

O tem, kakšna fotografija je primerna za osebni dokument smo že pisali. Kaj pa če vašo fotografijo zavrnejo? ''Če fotografija ne ustreza pogojem, jo pristojni organ vrne vlagatelju in mu določi rok, v katerem predloži ustrezno fotografijo,'' pravijo na MNZ. S podatki o številu zavrnjenih vlog zaradi predložene neustrezne fotografije in s podatki o razlogih neustreznosti pa, kot pravijo, ne razpolagajo, saj jih v evidenci izdanih osebnih izkaznic ne vodijo. Vodijo pa podatek, da je v letu 2018 zamenjalo že izdano osebno izkaznico iz razloga neustrezne fotografije 391 oseb.

Dodatno pojasnjujejo, da so zahteve za ustreznost fotografije pri izdaji potnega lista opredeljene še bolj natančno, saj je ta shranjena tudi v biometričnem zapisu potnega lista in lahko služi preverjanju istovetnosti posameznika na podlagi tega zapisa. Uradna oseba na upravni enoti ob sprejemu vloge uporablja posebno aplikacijo, ki preveri ustreznost predložene fotografije za biometrični zajem, če je fotografija predložena v fizični obliki. V primeru predložitve fotografije v digitalni obliki, se preverjanje ustreznosti izvede že pri e-fotografu, zato do zavrnitve na račun neustreznosti na upravni enoti praviloma ne more priti.

V letu 2018 je bila od skupaj nekaj več kot 234.000 vlog za izdajo osebne izkaznice, predložena fotografija e-fotografa oziroma digitalna fotografija v 16,8 % vlog, fotografija v fizični obliki v 75,3 % vseh vlog, v 7,9 % pa je bila ob izdaji osebne izkaznice uporabljena fotografija, ki že obstaja v evidenci osebnih dokumentov in je bila prepoznavna kot še vedno ustrezna (npr. fotografija iz potnega lista, fotografija iz vozniškega dovoljenja, fotografija iz stare osebne izkaznice).

Državljanu, ki v obdobju petih let izgubi, pogreši ali odtuji dve ali več osebnih izkaznic, pri čemer se izkaže, da ni skrbno ravnal z njo, se izda osebna izkaznica z veljavnostjo enega leta. Če državljan, ki mu je bila odtujena osebna izkaznica, dokaže, da je z njo ravnal z dolžno skrbnostjo in če je odtujitev prijavil kot kaznivo dejanje, to ne velja.

Upravna enota Ljubljana | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Cene nove se razlikujejo od veljavnosti

Za novo osebno izkaznico lahko zaprosite osebno na upravni enoti oziroma diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. Otrok, ki je starejši od osmih let, mora biti ob vložitvi vloge prisoten. V nujnih primerih, kot so zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana, lahko za osebno izkaznico zaprosite tudi na MNZ. Če vam osebno izkaznico ukradejo ali jo izgubite, to lahko sporočite elektronsko ali osebno na upravni enoti.

Za oddajo vloge potrebujete osebni dokument (osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje). Če staro osebno izkaznico še imate, jo morate predložiti v uničenje. Potrebujete tudi fotografijo ali potrdilo e-fotografa. Več o tem, kakšna mora biti fotografija, si lahko preberete tukaj. Ko osebno izkaznico izdelajo, vam jo lahko vročijo na upravni enoti ali pa vam jo pošljejo na vaš stalni naslov prebivališča v Republiki Sloveniji.

Cene izdelave nove osebne izkaznice je odvisna od obdobja, za katero se izkaznica izdaja. Osebna izkaznica z veljavnostjo 3 leta stane 12,46 evra, osebna izkaznica za 10 let in trajno stane 18,86 evra, osebna izkaznica za eno leto stane 12,06 evra, za osebno izkaznico, ki velja 5 let, pa je treba odšteti 14,26 evra.


V teh primerih jo morate zamenjati

Osebno izkaznico morate zamenjati, če:

  • spremenite ime ali priimek;
  • spremenite stalno prebivališče;
  • fotografija ne kaže vaše prave podobe;
  • vam je prenehalo veljati slovensko državljanstvo
  • je poškodovana ali ima napake, zaradi katerih ni več uporabna.

Osebno izkaznico sicer lahko zamenjate kadarkoli, tudi pred njenim potekom.


osebna izkaznica Slovenija Osebne izkaznice kmalu tudi ''v oblaku''?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.