Slovenija
2579 ogledov

Otroci doma, ker starši zavračajo nošenje maske v šoli

Maske Profimedia
Maske so po novem obvezne za učence, starejše od 12 let oz. od 6. razreda OŠ naprej.

V ponedeljek so se v šolske klopi vrnili tudi dijaki prvih treh letnikov -zanje šolanje poteka po modelu C, kar pomeni, da se en teden izobražujejo doma, en teden pa na šoli. 

Že pred tem so se v šole vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov in osnovnošolci od 4. razreda naprej. Za dijake in učence od vključno 12. leta starosti oz. 6. razreda velja, da morajo v šolah ves čas nositi maske. Prej za osnovnošolce maska v razredih ni bila obvezna. 

Mateja Logar Covid-19 Slovenija To je nova vodja strokovne skupine povedala o sproščanju ukrepov

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob sprejemu doloka povedala, da maske v danih razmerah "vsem skupaj zagotavljajo, da se bomo lahko šolali v šolah". Maske so obvezne tudi za učitelje, za katere izvajajo tudi redna tedenska testiranja, začeli pa so tudi s cepljenjem. 

A kot poroča časnik Dnevnik, nekateri učenci mask nočejo nositi in zato ostajajo doma. V enem od razredov mariborske Osnovne šole bratov Polančičev se jih zato šest od 21 otrok šola še naprej od doma. 

Jelko Kacin Cepljenje Slovenija Kacin: Vzgojiteljice naj premislijo, ali je cincanje primerno

Bojijo se zdravstvenih posledic

Svet staršev je pred uveljavitvijo odloka po pisanju časnika pripravil izredno sejo, ker je "kar nekaj staršev bilo zaskrbljenih zaradi škodljivih posledic nošenja mask med poukom, saj gre lahko za potencialno resne zdravstvene težave in negativne vplive na psihosocialni razvoj otrok"

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Slovenija "Do leta 2022 bomo vsi po vrsti nosili maske"

Vodstvu  šole so predlagali, da ućitelji čim velji del pouka izvjajo zunaj in omejijo čas v učilnicah ter iščejo druge kreativne oblike pouka, ki ne zahtevajo nošenja maske.

Koliko otrok je v šoli odsotnih zaradi nestrinjanja staršev z nošenjem mask, v šoli za Dnevnik niso odgovorili. 

Logarjeva: Maska ni škodljiva

Naj spomnimo, da je vodja strokovne skupine za covid pri ministrstvu za zdravje v ponedeljek na tiskovni konferenci poudarila, da dolgotrajno nošenje maske ni škodljivo ne za odrasle ne za otroke

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, se bodo morali vsak teden testirati

Nošenje maske je sicer po besedah Logarjeve povsem varno in se zaradi njega ne spremeni koncentracija kisika v krvi. "Če imamo masko, naša kri ne bo nič manj oksigenirana in naši možgani ne bodo prizadeti," pomirja Logarjeva in dodaja, da to velja tudi za kronične bolnike. "Skrb ni upravičena, ne za otroke ne za starejše - nobeden ne bo ogrožen zaradi maske."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 15
  • Naklonsky 09:39 10.marec 2021.

    Kakšni butli. Bedak je bedak, na žalost mu ni pomoči. Ubogi otroci, ki jih zastrupljajo neuravnovešeni starši s svojimi čarovniškimi idejami zlatih ribic.

  • Pepe007 09:25 10.marec 2021.

    Ubogi otroci, ki imajo tako butaste starše. Le kako preživijo zaposleni v poklicih, kjer že od "nekdaj" nosijo maske cel delovni čas? Tega fenomena nasprotniki mask nikakor ne znajo pojasniti.

  • leonardo 08:47 10.marec 2021.

    A ja, maske niso škodljive. Če ves prežvečeni izdih ponovno vdihneš ni škodljiv.? Torej vsa vlažna maska v kateri se nabira izločeni strup ni škodljiva? Bravo zdravniki, prepričajte večje norce, ki ne mislijo s svojo glavo! Če otroci sedijo v ...prikaži več svojih klopeh ( med poukom) ni nevarnosti, da bi se kar tako okužili! Ne rečem pa, če se drenjajo med odmori. Tam tudi sam zagovarjam maske in razkužilo!