Slovenija
118 ogledov

Ovaduhi dvakrat boljši

Večina anonimnih klicev je neuporabna. Žurnal24 main
V prvih štirih mesecih letošnjega leta si je davčna uprava lahko pomagala z vsako tretjo anonimno prijavo. Lani je bila uporabna le vsaka šesta.
 

Anonimne številke

080 30 60
anonimna številka Dursa
080 12 00
anonimna številka policije
Anonimno lahko kršitve prijavite tudi vsem inšpekcijskim službam, komisiji za preprečevanje korupcije in drugim organom.

Januarja smo v Žurnalu24 poročali, da je bilo lani od 884 klicev le 143 uporabnih. Objavili smo tudi nasvete Dursa, kako podati prijavo. Kaže, da so učinkovali. Letos so na anonimno številko 080 30 60 prejeli 265 klicev, uporabnih pa je bilo 92, kar je več kot tretjina.


Dve tretjini neuporabni
“Žal je še vedno veliko prijav neuporabnih,” pravijo na Dursu. “Velikokrat prijavijo določeno pravno ali fizično osebo, vendar pa ne opredelijo, na kakšen način prihaja do kršitev. Prav tako je veliko anonimnih prijav, v katerih ni popolnih podatkov o kršiteljih. Zato v takšnih primerih ne moremo ukrepati, saj prijavitelja ne moremo pozvati k dopolnitvi prijave,” pojasnjujejo in dodajajo, da imajo prijavitelji včasih na voljo dokumentacijo, ki pa je ne priložijo prijavi.

Če predpostavimo, da bo enako število klicev tudi v drugih mesecih, bo letos skupaj 795 anonimnih prijav, kar je skoraj sto manj kot lani, uporabnih pa bo 276, kar je skoraj dvakrat več kot lani.

Največkrat so sosedje
Anonimne prijave se najpogosteje nanašajo na razna opažanja sosedov (večje, nepojasnjeno povečanje premoženja), na delo na črno (kot posledica nesporazumov med strankami) in na neizdajanje računov, pravijo na Dursu.

“Anonimne prijave so pogosto brez konkretnih navedb o domnevnem kršitelju,” pravi Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica. © Boštjan Tacol

 
Podpišejo tudi drugega
“Pri nas je večina prijav iz delovnega okolja in ne iz domačega,” pravi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos . Od 465 prijav, ki so jih prejeli lani, jih je bilo 39 odstotkov anonimnih, nekaj pa tudi takih, na katerih je prijavitelj podpisal koga drugega. Kos pravi, da je približno četrtina prijav utemeljenih, pri tem pa ni razlike med anonimnimi in podpisanimi. “Kadar so utemeljene, se anonimne prijave nanašajo na hude kršitve, ne na bagatelo,” pravi Kos.

Policija filtrira takoj
Policija vse klice na anonimno telefonsko številko obravnava že v operativno-komunikacijskem centru. Pravijo, da približno iz vsakega tretjega klica nastane zaznamek, ki ga posredujejo kriminalistični policiji. Na podlagi prejetih klicev je v prvih štirih mesecih letos nastalo 138 zaznamkov, v istem obdobju lani pa 177.

Na policiji ocenjujejo, da je bila več kot polovica prejetih informacij koristnih za nadaljnji postopek in so bile podlaga za neposredno operativno delo, za pisanje ovadb ali poročilo državnemu tožilstvu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.