Slovenija
12462 ogledov

Pa ne že spet: Najprej nekaj dni poletja, potem pa tale žalost ...

sonce oblaki Facebook Oblaki bodo skrili poletno sonce.
V naslednjih dneh bo vreme prijaznejše, čakajo nas prve bolj poletne temperature v letošnjem juniju.

"Blokada nad Skandinavijo bo dokončno oslabela ob spustu obsežne arktične doline, ki se bo spuščala proti Sredozemlju. Ob višinskem ciklonu nad Portugalsko se bo postopno krepil nad Sredozemljem in južno Evropo afriški anticiklon. Ob bolj suhi zračni masi bodo temperature pri nas iz dneva v dan nekoliko višje in bodo v nedeljo marsikje v vzhodni Sloveniji lahko dosegle tudi 30 °C," so zapisali vremenoslovci portala Ciklon.

Dodajajo, da smo v preteklih dneh videli kar velike skoke v izračunih: Evropski model je imel nekajkrat vdore po vzhodni strani Alp, ki prinesejo za nas večjo ohladitev in manj padavin, nato spet po zahodni strani, ki prinesejo več padavin, brez večje ohladitve. Očitno je zmagala druga možnost, ki je bolj nevarna za nove poplave. Vemo, kaj se je dogajalo v Radencih in Gornji Radgoni, kjer so bile obsežne poplave in tole suho vreme bo več kot dobrodošlo pred novim valom padavin, ki prihaja s ponedeljkom.

Vetrovi bodo po napovedih v nedeljo potegnili od jugozahoda, s približevanjem višinske doline proti območju Alp pa bo vreme od ponedeljka 10. junija dalje postalo spet bolj nestanovitno. Ta prehod bo precej počasen in pod strženom bomo več dni, kar pomeni, da bomo spet vstopili v daljše obdobje nestanovitnega vremena. Hladnejši zrak nas bo verjetno dosegel v sredo oziroma četrtek, ko nas bo dosegla os višinske doline in temperature bi se lahko spustile na aprilske vrednosti.

"Če pogledamo drugo dekado skupinskega izračuna, vidimo, nad območjem Alp, Zahodno Evropo in delom Skandinavije negativne temperaturne anomalije, kar pomeni, da je ohladitev in poslabšanje, ki sledi s ponedeljkom precej verjetna," ugotavljajo pri Ciklonu.

Jutri bo sicer sončno z majhno verjetnostjo krajevnih ploh, najvišje temperature bodo med 22 °C in 27 °C.

V petek bo večinoma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte spet bolj pogoste, najvišje temperature bodo med 24 °C in 28 °C.

V soboto bo večinoma sončno, popoldne bodo ponekod krajevne plohe in nevihte, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, na nebu bo precej visoke koprenaste oblačnosti, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 25 °C in 31 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, največ sončnega vremena bo na vzhodu, v zahodni Sloveniji bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na vzhodu do 28 °C.

Komentarjev 1
  • njiva 05:48 06.junij 2024.

    Čaka nas manjsa ohladitev za par dni, nič ekstremnega.Nehajte že enkrat povzemat portale kot so ciklon. Tipi bi se lastno mater prodali za dež in hladne temperature.