Slovenija
20 ogledov

Pahor si je umazal roke

dnevi potice
1/18
Anže Petkovšek
Po uspehu lanskoletnega dneva potice na Blejskem otoku tudi letošnji drugi adventni vikend na Bledu mineva v znamenju potice.

Ker je dan potice na Blejskem otoku lani požel precej zanimanja, so se blejska župnija, ki upravlja z otokom, združenje pletnarjev in Turizem Bled odločili letos prireditev še obogatiti in jo podaljšati. Letos bosta tako prireditvi dejansko namenjena dva dneva, prihodnje leto pa že podaljšan vikend.

V Potičnici na Blejskem otoku vsako uro poteka prikaz peke potice, na katerem bodo obiskovalci lahko dobili tudi kakšen namig, kako speči dobro potico. Hkrati bodo lahko preizkusili kakšen nov okus potice, med katerimi sta letos poleg orehove praznične potice izstopali mandljeva bela potica ter lešnikova potica s figami in marelicami.

Pekel tudi Pahor

V peki potice pa se je preizkusil tudi predsednik države Borut Pahor. Predsednik je dejal, da je potica več kot kulinarika. Po njegovih besedah k nam prihajajo Slovenci druge in tretje generacije, ki ne znajo več govoriti slovensko, znajo pa reči potica. "Potica je očitno nekaj, kar Slovence določa v identitetnem smislu," meni Pahor.

Posebnost letošnjega dogodka, ki izpostavlja pomen potice za Slovence posebej v prazničnih dneh, je predstavitev nove monografije Janeza Bogataja Potice iz Slovenije. Pahor je dejal, da knjiga predstavlja spodbudo več vsem, ki skrbijo, "da se v pogojih odprte družbe, torej Evrope, tudi skozi kulinariko ohranja in krepi slovensko identiteto".

V sklopu obiska Blejskega otoka si je predsednik republike danes ogledal tudi prenovljene objekte na otoku, obnovljen razgledni zvonik in restavrirano mehansko nihalno uro. V obnovljeni protokolarni sobi na otoku se je tudi podpisal v spominsko knjigo.

Na otoku pa so na ogled postavili tudi slikarsko razstavo Miha Maleš - Izbrana dela iz zapuščine.

Komentarjev 2
  • dragec 09:58 08.december 2013.

    Privat, ti pozovi JJ, Tvoj idol dela boljše potice - to mi zaupala njegova druga soproga. Prva ga je že poslala v PM.

  • privat 08:49 08.december 2013.

    dejte vi nam zaupanje,finance ,delo , up,bodočnost, ter smisel v to vašo državo in vaš mehanizem,ker mi vidimo da tukaj ni nič naše...vse je samo lopovsko.